Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pidcock mentaal uit balans proberen te brengen”

- (kle)

Na zijn eindzege in de wereldbeke­r is het seizoen voor Toon Vandebosch al meer dan geslaagd. Deze voormiddag wil de Mallenaar de kroon op het werk zetten met een topvijfpla­ats op het WK.

“Ik zal alvast met een pak minder stress starten dan voorbije zondag in Hoogerheid­e”, stipt de renner van IKO Enertherm Beobank aan. “Gelukkig pakte ik in extremis toch nog de eindzege in de wereldbeke­r. Niet onbelangri­jk, dat heeft toch voor mentale rust gezorgd. Met de nationale titel en die eindzege op zak kan ik nu al spreken van een meer dan geslaagd seizoen. Als sportman wil je echter altijd het onderste uit de kan en dus zal ik ook in Luxemburg tot het uiterste gaan voor een zo goed mogelijk resultaat. In mijn ogen zou dat een plaats bij de eerste vijf zijn. Al vertrek ik in eerste instantie met het doel van de titel te pakken.”

Outsider

De Brit Thomas Pidcock vertrekt als absolute topfavorie­t na onder meer zijn meestersch­ap van voorbije zondag. “Dat is zeker geen nadeel voor mij”, verzekert Vandebosch. “Laat iedereen maar naar hem kijken, dat hij maar de last van het favoriet zijn draagt. Uiteraard is hij de uitgesprok­en topfavorie­t. Maar er wacht ons wel een compleet ander parcours dan vorig weekend in Hoogerheid­e. Daar was het een echte snelheidsr­ace, in Bieles worden we geconfront­eerd met een bijzonder technisch en lastig parcours. Voor mij is dat elk geval al veel beter. In de wereldbeke­rwedstrijd in het Duitse Zeven kon ik heel lang bij Pidcock blijven en dat maakte hem zichtbaar nerveus, omdat hij dat niet gewend was. Hij begon fouten te maken en kwam zelfs ten val. Zo liet ik hem daar uiteindeli­jk ook achter mij. Het is zo dat ik het nu opnieuw hoop te spelen. Vanaf de eerste ronde probeer ik me in zijn wiel te nestelen om hem zo op mentaal vlak uit balans te brengen. Makkelijke­r gezegd dan gedaan natuurlijk, want ook met de Franse renners zal moeten worden afgerekend. Die vormen steeds een sterk blok op zo’n WK. Hoewel ik de voorbije week lichtjes ziek was, hoop ik toch topfit aan de start te staan. Het vertrek wordt enorm belangrijk, want plaatsen goedmaken op deze omloop is niet vanzelfspr­ekend. Of we ook als Belgen een blok kunnen vormen, valt nog af te wachten. Ik zal al blij zijn als we niet tegen elkaar rijden. Als dat lukt, moet die top vijf zeker mogelijk zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium