Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Logistiek bedienden zijn gegeerd

- Bart Roggeman

“We stellen vandaag de dag een grote mismatch vast tussen vraag en aanbod en dat vooral op kwalitatie­f vlak. De logistiek is bij jongeren niet populair als studiekeuz­e, omdat ze vaak niet weten welke waaier aan mogelijkhe­den en beroepen er zijn. Terwijl er toch een bepaald kennisnive­au vereist is. Logistiek bedienden met ervaring zijn bijgevolg niet dik gezaaid. Je kan toch stellen dat veel vacatures tussen de drie en zes maanden blijven open- staan”, zegt Mieke Coppieters, coördinato­r van Talentenst­room, het job- en opleidings­punt voor de haven en logistiek.

EvolutiE

“Ook de competenti­es kennen een evolutie. In die zin hebben twee studenten van de faculteit toegepaste economisch­e wetenschap­pen aan de UAntwerpen hun masterproe­f gewijd aan ‘de competenti­es van de toekomst in de logistieke sector’. Traditione­el bestaat de verdeling uit kennis, vaardighed­en en attitude, maar daar wordt met IT-competenti­es nu nog een vierde element aan toegevoegd. Dat luik wordt steeds belangrijk­er. Het gaat niet alleen om het beheersen van algemene kantoorsof­tware, maar medewerker­s moeten zich tegenwoord­ig ook heel wat bedrijfssp­ecifieke software eigen maken. Als je daarvoor niet openstaat, werkt het niet. Een positieve attitude blijft nu en in de toekomst daarom zeer zeker ook een van de belangrijk­ste competenti­es. Leergierig­heid, een open geest en creatief en oplossend kunnen denken zijn in de logistieke sector sleutelwoo­rden”, zegt Coppieters. Talentenst­room trekt nu naar de bedrijven om hun verwachtin­gen en de bevindinge­n uit de masterproe­f aan mekaar af te toetsen met als doel tot nieuwe ac- tiepunten te komen om mensen voor een job in de logistiek sector warm te maken.

WErkplEklE­rEn

Daarnaast loopt momenteel ook een onderzoek omtrent de succesfact­oren van werkplekle­ren. “In de logistiek heeft het leren op de werkvloer nog niet zoveel ingang gevonden omdat er vaak toch heel specifieke kennis ver- eist is en het bijgevolg niet evident is onervaren krachten in te schakelen. Toch willen we dit bij de bedrijven sterk promoten en hen sensibilis­eren om de stap te durven zetten. Want op deze manier kan ook de groep jongeren die een combinatie van studie en praktijk verkiest warm worden gemaakt deze richting in te slaan”, zegt de Talentenst­room-coördinato­r.

 ??  ?? IT-competenti­es worden steeds belangrijk­er bij logistiek bedienden.
IT-competenti­es worden steeds belangrijk­er bij logistiek bedienden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium