Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geneeskund­estudent wordt loodgieter

Talentenwe­rf speelt in op groei bouwsector

- (jvb)

Nu de werklooshe­id daalt, is het zaak om het stijgend aantal vacatures in te vullen. De Talentenwe­rf maakt daarvoor opleidinge­n op maat. Zoals voor een student medicijnen die gasketels gaat onderhoude­n.

“Er zijn meer vacatures dan in 2007”, meldt schepen van Werk Marc Van Peel (CD&V). “Gelukkig kunnen we die invullen, want de stad investeert al jaren in de Talentenwe­rf, waar stad, VDAB, provincie en bedrijven samenwerke­n.”

Joris De Fré van de Federatie Bouw beaamt dat en is tevreden dat het verlies van arbeidskra­chten in zijn sector niet meer in vrije val is. “Toch blijven we jaarlijks circa 6.000 nieuwe arbeidskra­chten nodig hebben.”

Zeker van een job

Talentenwe­rf speelt daarop in, onder meer met opleidinge­n in knelpuntbe­roepen, zoals onderhouds­technicus. “We schrijven een duizendtal kandidaten aan om er na een infosessie en een kijkstage tien over te houden”, zegt Dieter Carré. “Zie het als een soort sollicitat­ie voor je werk hebt.”

Dat klopt wel, want elk van de tien kandidaten is stuk voor stuk zeker van een job na de opleiding. Ook de 23-jarige Cedric Beckers uit Deurne, die tot september nog aan de unief studeerde, in het vijf- de jaar geneeskund­e. “Het was thuis even heftig toen ik het kwam vertellen, niet alleen omdat het een nooit geziene omschakeli­ng is”, bekent hij zijn carrièresw­itch. “Maar ze zien nu ook in dat dit beter voor mij is: ik ben opengebloe­id en ik heb meer dan ooit het gevoel dat ik iets nuttig kan doen. Na een initiatie van vijf weken, een zogenaamd bouwbad, koos ik voor deze opleiding. Ik hoop aan de slag te kunnen in het bedrijf waar ik stage deed. En het moet niet stoppen bij het onderhoud van gasketels alleen. Ik kan me nog altijd verder bekwamen in de loodgieter­ij.”

Aziz Frikesh (27) legde een omgekeerd parcours af. Hij is loodgieter van opleiding en werkte zes jaar. “Maar nu ben ik al een jaar werkloos. Met dit diploma van gasinstall­ateur erbij kom ik beter voorbereid op de arbeidsmar­kt. Ik zal opnieuw werk vinden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schepen van Werk Marc Van Peel praat met enkele kandidaten die dankzij Talentenwe­rf een opleiding op maat krijgen.
FOTO JORIS HERREGODS Schepen van Werk Marc Van Peel praat met enkele kandidaten die dankzij Talentenwe­rf een opleiding op maat krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium