Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tol afschaffen minder simpel dan gedacht

Roep om tunnel tolvrij te maken steeds luider, maar kan dat wel?

- PAUL VERBRAEKEN

Eén jaar voor de verkiezing­en klinkt plots de roep om de tol aan de Liefkensho­ektunnel af te schaffen. Maar is dat wel een goed idee?

Waarover gaat het?

Federaal staatssecr­etaris (en Antwerps lijsttrekk­er) Philippe De Backer (Open Vld) schaart zich plotseling achter de oproep van het burgerplat­form Liefkensho­ektolvrij, dat – zoals de naam doet vermoeden – de tol in de tunnel wil schrappen. Volgens het burgerplat­form is de economisch­e schade door de files nu oneindig veel groter dan de 77 miljoen euro tolinkomst­en die de tunnel zouden opbrengen.

Wat levert de Liefkensho­ektunnel op?

Het gaat niet om de geciteerde 77 miljoen euro inkomsten vorig jaar, maar om heel wat minder. De inkomsten van de NV Tunnel Liefkensho­ek (TLH) stegen vorig jaar naar zowat 62,7 miljoen euro. Plus 1 miljoen euro ‘schaduwtol’ die Vlaanderen moet betalen voor de uren dat de tunnel tolvrij werd gemaakt. Het cijfer van 77 miljoen euro komt allicht verwarrend uit het jaarbudget voor Oosterweel.

Wat gebeurt er met dat geld?

“Dat geld heeft een bestemming én de tunnel is niet schuldenvr­ij”, zeggen verschille­nde bronnen. De eigenlijke bouw van de tunnel (325 miljoen euro) is afbetaald, maar de concessie-uitbreidin­g van 2009 naar 2034 niet. Vlaanderen moet van Europa tol hef- fen omdat de bouw gefinancie­rd werd via een privaat-publieke samenwerki­ng (pps). Vlaanderen betaalt nu jaarlijks vaste schijven af van 38,7 miljoen euro plus een vaste rente van 16 miljoen euro plus een dalende rente van nu 8,8 miljoen euro. Daarnaast zijn er de lonen van de 35 werknemers (3,5 miljoen euro), exclusief de courante investerin­gen in het tunnelonde­rhoud (3 miljoen euro) en een dividend van zowat 28 miljoen euro aan de eigenaar, de Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Een goeie 19 miljoen euro komt terecht in de algemene begroting van Vlaanderen.

Maar de tunnel wordt nu toch amper gebruikt?

Volgens het burgerplat­form is er nog genoeg ruimte om de Liefkensho­ektunnel beter te gebruiken, aangezien slechts 53% van de capaciteit zou benut worden. Maar is dat wel zo? De totale tra- fiek in 2016 bedroeg 9,25 miljoen passages: 5,72 miljoen personenwa­gens en 3,53 miljoen vrachtwage­ns. Het cijfer van 53% capaciteit is het gemiddelde cijfer, met de daluren erbij. Maar tijdens piekuren wordt de maximale capaciteit volgens experten wél benaderd. Het maximum van 40.000 voertuigen per dag wordt op sommige piekdagen al bijna bereikt, met topdagen van 37.000 voertuigen.

 ?? FOTO PVL ?? Op ‘tolvrije’ momenten moet iedereen zich langs rechts in de tunnel murwen. Burgerplat­form Liefkensho­ektolvrij eist minstens een directe open passage.
FOTO PVL Op ‘tolvrije’ momenten moet iedereen zich langs rechts in de tunnel murwen. Burgerplat­form Liefkensho­ektolvrij eist minstens een directe open passage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium