Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slecht nieuws voor de Melkauto

Antwerpse verkeerspo­litie wijst acht van de tien vertrouwde staanplaat­sen af

-

Wendy Dekker (29) van de Melkauto zit in zak en as. Net nu alles in orde leek te komen met de vergunning, mag ze op acht van haar tien locaties in Antwerpen niet meer staan.

Wendy en haar man Wim Keysers (36) hebben een melkveebed­rijf in Sint-Antonius-Zoersel. Sinds vorig jaar brengt ze met haar Melkauto verse melk aan de man in Antwerpen. Vorig jaar verkocht ze 136.000 liter rauwe melk. Niet alleen van koeien, maar ook van schapen en buffels. Veel Antwerpena­ars van Marokkaans­e en Turkse origine zijn er dol op. Aanvankeli­jk was het de bedoeling om rond te rijden, maar omdat op sommige plaatsen wachtrijen stonden, houdt ze nu meestal een tweetal uur halt. Met als gevolg dat ze nu voor het stadsbestu­ur geen rondrijden­de handelaar meer is zoals een ijsventer, maar een handelaar met een vaste standplaat­s. Om te mogen blijven verkopen in Antwerpen, moet ze 16.400 euro per jaar betalen. “We hadden geen keuze, want ik had net geïnvestee­rd in een nieuwe camionette en bovendien hebben we parttimers in dienst die ons helpen. Andere boeren zoals de schapenboe­r en de buffelboer deden ook al speciaal investerin­gen om ons dagelijks van verse melk te verzekeren.”

“Groen licht gekregen”

Voor elke staanplaat­s van de Melkauto moesten het district en de wijkpoliti­e hun goedkeurin­g geven. “Ze zijn komen kijken en hebben voor iedere plaats groen licht gegeven”, zegt Wendy. “Het ondernemin­gsloket had ons gemeld dat het enkel nog een formalitei­t zou zijn om het goedgekeur­d te krijgen in het schepencol­lege. Tot we woensdag bericht kregen dat de verkeerspo­litie acht van onze tien vertrouwde staanplaat­sen heeft afgekeurd. De reden: we staan op een verhoogd trottoir, in een voet- gangerszon­e, of er zou te weinig plaats zijn. Terwijl wij bijvoorbee­ld in de Abdijstraa­t op een grote afgesloten parking staan en in de Brederodes­traat ook op een pleintje met voldoende ruimte. De verkeerspo­litie heeft gewoon beslist op basis van Google Maps. Ze zijn niet komen kijken. De wijkagente­n daarentege­n hebben nooit een opmerking gegeven. De locaties waar we mogen blijven, zoals het SintJanspl­ein en de Zuiderdokk­en, zijn niet alleen net de duurste, maar ook de minst interessan­te. Iedereen die ons kent weet dat wij het vooral van de namiddag en vroege avond moeten hebben op plaatsen waar veel passage is. Dat zijn dus de plaatsen die zijn afgekeurd.”

Wachtlijst­en

Volgens Wendy beseft de stad niet half hoe moeilijk boeren het hebben. “Ze stellen voor dat we markten gaan doen, maar voor goede markten gelden wachtlijst­en tot drie jaar. En de hoofdleurk­aarthouder moet dan telkens aanwezig zijn, maar dat is Wim, en die moet ’s morgens de koeien melken.” Volgens Hendrik Heiremans van het kabinet van schepen van Markten en Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) steunt de stad De Melkauto. “Wij kunnen het advies van de verkeerspo­litie echter niet naast ons neerleggen. Op sommige plaatsen staat de Melkauto in de zicht-assen van de voetganger­s en is de doorgang niet gegarandee­rd. Die 16.400 euro is trouwens niet duur in vergelijki­ng met de huur van een winkelpand.” KRISTIN MATTHYSSEN

 ??  ?? Veel Antwerpena­ars zien de Melkauto graag komen. FOTO JORIS HERREGOS
Veel Antwerpena­ars zien de Melkauto graag komen. FOTO JORIS HERREGOS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium