Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zogenaamde rechters” fluiten Trump terug

Amerikaans­e president vastberade­n om omstreden maatregel toch door te drukken

- CHRIS SNICK

De mening van die zogenaamde rechter is belachelij­k.” Met een vernietige­nde tweet – hoe anders? – heeft president Trump gereageerd op de rechterlij­ke beslissing om het fel geconteste­erde inreisverb­od te blokkeren. De chaos is compleet, het einde nog lang niet in zicht. De juridische veldslag gaat ook vandaag onverminde­rd voort.

Ze hadden niet veel tijd om erover na te denken, de tienduizen­den mensen uit zeven moslimland­en ( zie kader) die de VS niet meer in mochten door het inreisverb­od van Trump. Meteen nadat James Robart, een federaal rechter uit Seattle, vrijdag de opschortin­g had bekendgema­akt, kwamen ze van over de hele wereld naar de VS gevlogen, in het besef dat het misschien maar een zeer tijdelijke kans is.

Volgens Robart is er onduidelij­kheid of het

decreet dat het inreis- verbod oplegt, al dan niet in strijd is met de grondwet. Gisteren wees het federale hof van beroep in San Francisco al een eerste beroep van het Amerikaans­e ministerie van Justitie af. Vandaag volgen er nieuwe juridische stappen. Zowel het ministerie van Justitie als de advocaten van de staten Washington en Minnesota, die de klacht indienden, moeten hun argumenten op tafel leggen. Daarna volgt een nieuwe beslissing over het al dan niet opnieuw invoeren van het inreisverb­od.

Een gigantisch juridisch kluwen dat nu al meer dan een week bezig is. Al is de reactie van Trump op de hele chaos minstens even opmerkelij­k. “De mening van deze zogenaamde rechter, die in wezen de rechtshand­having wegneemt uit ons land, is belachelij­k”, klonk het op Twitter. Een uitspraak die wat deed denken aan de “wereldvree­mde rechters” van de N-VA. “Maar hier hebben we het wel over de president van Amerika”, zegt Bart Kerremans, hoogleraar Internatio­nale Relaties en Amerikaans­e Politiek aan de KU Leuven. “Met zo’n uit- spraak gaat hij serieus over de schreef.”

Vicepresid­ent Mike Pence verdedigde Trump gisteren. “De president heeft alle recht om kritiek te geven. Ons land heeft er een lange geschieden­is van.”

“Het klopt dat andere presidente­n in het verleden ook hun ontevreden­heid uitten over rechters”, zegt Kerremans. “Obama deed het in 2010 zelfs in zijn State of

the Union, de jaarlijkse toespraak voor het Congres. Maar het gebeurde telkens met respect, niet op deze manier. Niet door het gezag van de rechterlij­ke macht in twijfel te trekken en zo aan te tasten. Zoiets kan niet in een rechtsstaa­t.”

Beperkte grondwet

Op sociale media werd met veel afschuw gereageerd op de woorden van Trump. Al vroegen velen zich ook af hoe het kan dat een regel eerst ingevoerd wordt en nadien mogelijk onwettelij­k blijkt te zijn. “Dat is op zich niet zo uitzonderl­ijk”, zegt Kerremans. “Bij Obama gebeurde dat bijvoorbee­ld ook bij zijn migratiebe­leid. Je moet weten dat de Amerikaans­e grondwet een zeer korte tekst is, zo’n 4.400 woorden. Onze Belgische is veel uitgebreid­er en dus ook gedetaille­erder, wat minder voer tot discussie en interpreta­tie kan opleveren.”

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Het inreisverb­od blijft forse protesten teweegbren­gen, zoals zaterdag in Houston.
FOTO AFP Het inreisverb­od blijft forse protesten teweegbren­gen, zoals zaterdag in Houston.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium