Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ga naar Syrië, riep hij, alsof ik een terrorist ben”

Uitbater brasserie De Vlegel in Mortsel vervolgd voor slagen en racisme

- JONATHAN BERNAERTS

Ga terug naar Syrië, ga daar vechten. Die woorden komen Patrick Ghys (60), de uitbater van brasserie De Vlegel in Mortsel, mogelijk duur te staan. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor 'racistisch geïnspiree­rd geweld' tegen een arbeider van een schoonmaak­bedrijf.

“Ik een racist? Ik stel tientallen mensen van buitenland­se origine te werk”, zegt Patrick Ghys uit Zandhoven. De uitbater van de bekende brasserie De Vlegel in Mortsel begrijpt niet waarom hij voor de correction­ele rechtbank staat. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Ghys in De Vlegel racistisch geweld gepleegd op een arbeider, de 46-jarige Marokkaan Abderrazak Rakraki uit Antwerpen. Ghys riskeert een werkstraf van 100 uur en een boete van 600 euro.

Fysiek geweld

Het incident gebeurde in de nasleep van de verwoesten­de brand, die De Vlegel eind februari 2015 in de as legde. Uitbater Ghys wilde de zaak zo snel mogelijk weer openen en schakelde een profession­ele firma in voor de schoonmaak. Op 15 maart 2015 stelde Ghys vast dat gemaakte afspraken niet werden na- geleefd. “Amper vijf arbeiders waren die dag aan het werk, terwijl er veel meer mensen waren opgetromme­ld om de zaak tijdig klaar te krijgen”, legt Ghys’ advocaat Stefan Snepvanger­s uit. “Omdat de schoonmaak van De Vlegel op die manier veel te lang zou aanslepen, stuurde hij iedereen weg.”

Over wat er nadien gebeurde, lopen de versies uiteen. Volgens werkman Abderrazak Rakraki (46) uit Deurne en enkele van zijn collega’s werd Ghys bijzonder agressief. Advocaat Xavier Potvin: “De zaakvoerde­r trok Rakraki van een stelling en duwde hem naar buiten. Mijn cliënt kreeg een trap in de liesstreek en raakte met zijn handen geklemd tussen de deur toen Ghys die met volle kracht toegooide. Tijdens het fysiek geweld riep Ghys meermaals ‘ Ga terug naar Syrië, ga daar vechten’ naar Rakraki.”

Ghys ontkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd. Advocaat Snepvanger­s wil de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft Rakraki nooit opzettelij­k willen kwetsen. Het slachtoffe­r is zeer ongelukkig met zijn handen tussen die deur terechtgek­omen. Van racisme kan geen sprake zijn: Rakraki spreekt geen Nederlands, hoe kon hij Ghys dan verstaan? Mijn cliënt is geen racist. Hij stelt in De Vlegel mensen van verschille­nde origine te werk. In een ver verleden was hij inderdaad lid van Vlaams Belang. Maar hij heeft die partij verlaten omdat hij het oneens was met hun standpunte­n over vreemdelin­gen.”

Kwetsende woorden

Abderrazak Rakraki eist 2.500 euro schadeverg­oeding. Twee jaar na het incident is hij nog diep onder de indruk. “Hij begon als een bezetene te schudden aan de stelling waar ik op stond”, zegt Rakraki. “Gelukkig ben ik op tijd gesprongen, anders was ik er afgevallen en waren de gevolgen dramatisch geweest.”

“Eigenlijk zijn de verwonding­en die ik heb opgelopen slechts bijzaak”, aldus nog Rakraki. “Het gaat om de kwetsende woorden. ‘Ga terug naar Syrië’, riep hij. Alsof ik een terrorist ben. Ik heb twee kinderen, moeten zij opgroeien in een wereld waar haat en racisme heerst?”

Uitspraak op 1 maart.

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO, BFM, JBS ?? Brasserie De Vlegel in Mortsel haalde geregeld het nieuws, onder meer door de kopie van het Vrijheidsb­eeld op het dak en na de brand in februari 2015. Toen in de nasleep daarvan een profession­ele schoonmaak­ploeg werd ingeschake­ld, kreeg de Marokkaans­e...
FOTO'S PATRICK DE ROO, BFM, JBS Brasserie De Vlegel in Mortsel haalde geregeld het nieuws, onder meer door de kopie van het Vrijheidsb­eeld op het dak en na de brand in februari 2015. Toen in de nasleep daarvan een profession­ele schoonmaak­ploeg werd ingeschake­ld, kreeg de Marokkaans­e...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium