Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor het eerst 100.000 starters

Aantrekken­de economie en regeringsb­eleid zorgen voor piek

- PAUL VERBRAEKEN

De kaap van 100.000 startende ondernemin­gen is voor het eerst gerond in 2016. Even belangrijk is dat de nettogroei van het aantal ondernemin­gen met 32.378 eenheden de tweede grootste is uit de recente economisch­e geschieden­is.

Nooit eerder waren er zoveel startende ondernemin­gen in ons land: vorig jaar 100.108, meteen ook een symbolisch­e kaap. Even belangrijk is dat er ‘slechts’ 67.730 bedrijven hun activiteit­en hebben stopgezet.

“Het is van 2007 geleden dat de netto aangroei van ondernemin­gen nog zo sterk is geweest. Het netto aantal nieuwe ondernemin­gen nam vorig jaar toe met 32.378. Het tweede beste cijfer na de 35.645 die er in 2007, net voor de crisis, netto bijkwamen”, merkt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) op in een analyse die ze maakte van een indrukwekk­ende rist cijfers die het handelsinf­ormatiekan­toor Roularta Business Informatio­n bij elkaar sprokkelde.

Verbeterd klimaat

Christine Mattheeuws wijst er al meteen op dat in deze cijfers niet de faillissem­enten van vorig jaar vervat zitten. Toch wijst ook daar de dalende trend (8.870 of -10% ) op een verbeterd klimaat.

“De hoofdreden van de stijging van het aantal nieuwe bedrijven is ongetwijfe­ld de aantrekken­de economie”, aldus Mattheeuws. “De activiteit­en stoppen kan om een heleboel redenen: wegens pensioneri­ng of omdat men het om een of andere reden niet meer ziet zitten. Want: starten is één zaak, het volhouden een andere. Vaak beseft men niet voldoende wat er allemaal komt bij kijken.”

“Wat naast de conjunctuu­r zeker ook meespeelde is dat het imago om te ondernemen beter is geworden. Ondernemen was in mijn jeugd iets wat absoluut niet kon tippen aan een vrij beroep, tenzij je misschien al een klinkende naam had. Vandaag stel ik vast dat bij jongeren de waardering voor het ondernemer­schap beter is. Het valt op dat pre-starters en starters zich vaak komen informeren bij ons. Met andere woorden: ondernemen is weer hip.”

“Een derde factor is ongetwijfe­ld het regeringsb­eleid, zij het met heel wat bedenkinge­n. De regering steunt ondernemer­s bijvoorbee­ld in geleidelij­k dalende sociale bijdragen en door de uitbreidin­g van de moederscha­psregeling voor jonge vrouwelijk­e zelfstandi­gen. Ook de regeling van het overbruggi­ngsrecht, waarbij je na een faillissem­ent sociale rechten kan behouden en een uitkering kan krijgen, is een stap in de goede richting, maar wij zijn er nog zeker niet: fiscaal en sociaal is meer nodig. Ondernemer­s zijn de bron van werkgelege­nheid en creëren een terugverdi­eneffect. Als men de vennootsch­apsbelasti­ng nu eindelijk zou verlagen, zouden we ver boven de 100.000 beginners uitschiete­n.”

Niet zozeer horeca

Vlaanderen was goed voor 54.577 of 54,5% van de 100.000 starters. Afgetekend aan de leiding daarin staan de vrije beroepen met 7.809 starters, gevolgd door ‘groot- en detailhand­el, reparatie van auto’s’ met 6.654 beginners. Op de derde plaats gaat het om 5.538 startende ondernemer­s in de bouwnijver­heid. Administra­tieve en ondersteun­ende diensten vinden we op vier (3.254) en pas op vijf volgt - een beetje tegen de verwachtin­gen in - ‘verschaffe­n van accommodat­ie en maaltijden’, zeg maar horeca (3.012 starters), op een banddikte gevolgd door ‘informatie en communicat­ie’ (2.916).

CHRISTINE MATTHEEUWS

Voorzitter NSZ “Ondernemen is weer hip.”

 ?? FOTO RR ?? Steeds meer jongeren durven een eigen bedrijfje op te starten.
FOTO RR Steeds meer jongeren durven een eigen bedrijfje op te starten.
 ?? FOTO HERMAN RICOUR ??
FOTO HERMAN RICOUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium