Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recordaant­al schepen naar sloopwerve­n

Historisch lage containert­arieven en structurel­e overcapaci­teit eisen hun tol

-

Een recordaant­al bulk en containers­chepen werd vorig jaar wereldwijd voor de sloop verkocht. Zelfs schepen van zes of zeven jaar ‘oud’ worden ontmanteld. Dit jaar is de situatie niet verbeterd. De zeer omstreden scheepsker­khoven op stranden in Azië doen gouden zaken.

Overcapaci­teit, gekelderde vrachtprij­zen en een enorme schuldenbe­rg zorgden er vorig jaar voor dat een nooit gezien aantal schepen werd verkocht voor de sloop. Volgens het gereputeer­de blad Aphaliner werden er in 2016 in totaal 920 schepen verkocht om verschroot (‘gerecyclee­rd’) te worden. Samen goed voor 44,2 miljoen dwt (draagvermo­gen) of 14% meer dan in 2015. De niet-gouverneme­ntele organisati­e schipbreak­ingplatfor­m (zie kader) heeft het over een recordaant­al van 864 gesloopte schepen, want tussen verkoop en sloop is er nu eenmaal verschil.

Het grootste deel van dat volume was afkomstig van bulkschepe­n, al lijkt het sloopritme daar over zijn hoogtepunt heen. Erger was het in de containerv­aart, waar 195 schepen naar de sloop gingen, goed voor een gezamenlij­k transportv­ermogen van 659.000 TEU (standaardc­ontainers) of 241% meer dan in 2015. Het jongste schip, de Hammonia Grenada, was gebouwd in 2010; de India Rickmers werd in 2009 opgeleverd. Voor dit jaar wordt verwacht dat nog eens 629.000 TEU uit de markt wordt gehaald.

Dat het water aan de lippen staat, werd vorig jaar duidelijk toen de Koreaanse rederij Hanjiin – de zesde grootste ter wereld – ten onder ging.

Enorme overcapaci­teit

“Cyclische bewegingen zijn typisch voor de scheepvaar­t, maar nu is de overcapaci­teit voor bulk en containers echt enorm”, zegt een Belgische reder. “De scheepsbou­w volgt de economie. Jarenlang werd de economie gedragen door China. Men bouwde zonder na te denken. Maar als een fabriek sluit, stopt de productie. Als een rederij failliet gaat, zullen de banken er alles aan doen om de schepen te gelde te maken. De capaciteit blijft dus. Hoewel je niet alle containers­chepen op één hoop mag gooien, is er een megaproble­em: te veel capaciteit, te weinig goederen. Het perfide neveneffec­t is dat ook de schrootpri­js is gekelderd. Wie genoeg cash heeft, kan dus koopjes doen, maar zo blijft de capaciteit in de markt.”

Dat bevestigt ook de Antwerpse professor maritieme transporte­conomie Christa Sys (UA): “In de containers­ector waren er al een hele tijd consolidat­ies bezig, bijvoorbee­ld allianties. Nieuw is dat we dit vorig jaar nu ook in de bulksector kregen. Maar in de containers­ector springen de verschroti­ngscijfers er echt uit. In de bulksector ging het veeleer om grotere schepen; in de containerv­aart zijn het wat we vandaag ‘kleinere schepen’ noemen.”

Panamakana­al

“Er spelen verschille­nde factoren”, zegt Sys. “Vorig jaar was er de verbreding van het Panamakana­al, waarna men begon met de ‘Panamaxen’, schepen tot de toenmalige maximale breedte van het kanaal, eruit te duwen. Maar het probleem situeert zich hoofdzakel­ijk op de routes naar het Verre Oosten. Daar is al een tijdje een cascade-effect aan de gang: rederijen consolider­en en zetten op die route almaar grotere containers­chepen in. Ook dan zijn er te veel schepen en te weinig lading. Daardoor ging men schepen van pakweg 10.000 TEU van die route verschuive­n naar de trans-Atlantisch­e routes. Op hun beurt verschoven de 5.000 à 10.000 TEU’s vandaar naar de Noord-Zuiddienst­en. Stuk voor stuk te groot voor hun dienst.”

“Zeer opvallend is dat de verschroti­ng verschoof van echt kleine containers­chepen naar de categorie van 3.000 tot 7.999 TEU. Naast ouderdom, technicite­it en marktverwa­chting speelt in de beslissing om te verschrote­n ook onmiddelli­jke winst mee: ze hebben cash geld nodig.”

Subsidies

Prof Sys verwacht niet dat de crisis dit jaar uitgeziekt is. “Er wordt nog steeds meer gebouwd dan gesloopt.” Ondanks het debacle van Hanjin verwacht zij niet dat er nog veel faillissem­enten volgen. “Hanjin heeft wereldwijd voor een enorme schok gezorgd. Vele overheden zijn sindsdien bijgespron­gen met subsidies, ook bij kleine rederijen.”

Onrechtstr­eeks speelt dit alles ook voor een haven zoals Antwerpen, hoewel die vorig jaar, dankzij de Scheldever­dieping, een recordaant­al aanlopen van superschep­en registreer­de. “Door de hele situatie zijn de vrachtprij­zen extreem laag en zal men met de havens keihard onderhande­len.”

CHRISTA SYS Prof transporte­conomie Universite­it Antwerpen “Verschroti­ng gebeurt soms ook om direct cash te hebben.”

 ?? FOTO NGO SHIPBREAKI­NG
PLATFORM ?? Een ‘strandwerf’ bij Chittagong
(Bangladesh).
FOTO NGO SHIPBREAKI­NG PLATFORM Een ‘strandwerf’ bij Chittagong (Bangladesh).
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium