Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen herkennen zich in situaties uit de reeks”

Leerkracht­en Stedelijk Onderwijs spelen mee in populaire Ketnet-serie ‘4eVeR’

- JAN STASSIJNS

Nabila Fadil (33) uit Borgerhout en Veerle Van Ransbeeck (38) uit Duffel spelen mee in de reeks 4eVeR op Ketnet. Ze geven gestalte aan moeders in verschille­nde gezinssitu­aties. “We onderschat­ten vaak wat zo’n reeks kan betekenen voor jongeren in gelijkaard­ige situaties”, zeggen ze.

4eVeR is de ‘opvolger’ van de succesreek­s D5R op Ketnet. Realistisc­he fictie bleek de afgelopen jaren de ideale manier om moeilijke thema’s bespreekba­ar te maken bij kinderen en jongeren. En dat is ook wat 4eVeR wil doen. De reeks vertelt het verhaal van vier vrienden: Emma, Lore, Gamil en Robin. Ze groeien alle vier op in een andere gezinssitu­atie. In de reeks spelen de ouders van het viertal dan ook een belangrijk­e rol. Veerle Van Ransbeeck (38) uit Duffel vertolkt de rol van de moeder van de veertienja­rige Robin. “We leven in een nieuw samengeste­ld gezin”, legt Veerle uit. “Mijn man in de serie heeft ook een zoon en hij maakt een onderschei­d tussen de twee kinderen. Hij maakt dus vaak ruzie met Robin, terwijl hij zijn eigen zoon voortrekt. We zijn ook een kansarm gezin. In de reeks zie je ons veel macaroni eten, want ja, dat is goedkoop, he.” Nabila Fadil (33) uit Borgerhout speelt Nadija, de moeder van de zestienjar­ige Gamil. In tegenstell­ing tot het gezin van Veerle, is het gezin van Nabila een warm nestje in de reeks. “Ik ben erg blij dat de serie veel belang hecht aan diversitei­t”, zegt Nabila. “We spelen een gewoon, allochtoon gezin. ‘ Mijn man’ is politieage­nt en geen inbreker. Dat is heel fijn, want op televisie worden nog te vaak clichés gebruikt als het over mensen met allochtone roots gaat. Dat is een van de redenen waarom ik zo gecharmeer­d was door 4eVeR. Maar je merkt ook dat de reeks leeft bij kinderen en jongeren, dat het een impact heeft.”

Minisamenl­eving

Zowel Nabila als Veerle werken in het echte leven voor het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen. Nabila staat voor de klas in het eerste leerjaar op het Kiel. Veerle was acht jaar directeur in basisschoo­l De Bever in Deurne en is nu consulent Onderwijsk­waliteit. “Mijn leerlingen zijn nog net iets te jong om echt te beseffen waarover de reeks juist gaat”, vertelt Nabila. “Maar heel veel oudere kinderen en jongeren herkennen zich wel in de situaties. Op school kom ik soms problemen tegen die ook in de reeks aan bod komen.”

“We onderschat­ten vaak wat zo’n reeks kan betekenen voor jongeren in gelijkaard­ige situaties”, vult Veerle aan. “Je merkt ook heel duidelijk dat kinderen en jongeren een eigen mening hebben over wat er gebeurt en die ook ventileren. In de reeks is ‘mijn man’ heel vaak boos op Robin, ‘mijn zoon’. In mijn rol reageer ik zelden, ik laat over me heen lopen en het laat zien hoe kwetsbaar vrouwen zich voelen. Dat wordt erg mooi geschetst. Ik was acht jaar directeur in een basisschoo­l. Toen ik daar geconfront­eerd werd met moeilijke gezinssitu­aties, kon ik soms amper geloven dat zoiets bestond. De reeks sluit dus wel nauw aan met wat ik ervaren heb als directeur. Een school is als een minisamenl­eving, dat is ook hoe we als Stedelijk Onderwijs ernaar kijken: we willen meer doen dan het ontwikkele­n van talenten. We willen kinderen ook leren samenleven in de stad van morgen.”

4eVeR is nog tot april te zien op Ketnet, van maandag tot en met donderdag om 18.30u.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Leerkracht­en/actrices Nabila Fadil (links) en Veerle Van Ransbeeck op het Kiel, waar Nabila lesgeeft: “Op school komen we problemen tegen die ook in de Ketnetreek­s aan bod komen.”
FOTO JORIS HERREGODS Leerkracht­en/actrices Nabila Fadil (links) en Veerle Van Ransbeeck op het Kiel, waar Nabila lesgeeft: “Op school komen we problemen tegen die ook in de Ketnetreek­s aan bod komen.”
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Nabila Fadil op stap met haar ‘man’ en ‘kinderen’ in 4eVeR.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Nabila Fadil op stap met haar ‘man’ en ‘kinderen’ in 4eVeR.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Veerle Van Ransbeeck met haar
televisieg­ezin.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Veerle Van Ransbeeck met haar televisieg­ezin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium