Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Lage-emissiezon­e houdt geen rekening met campers”

Geert Van Espen gaat op zoek naar mogelijke sluipwegen

- (fh)

Geert Van Espen uit Deurne heeft bewust geen auto, enkel een camper om op vakantie te gaan en af en toe een zware boodschap te vervoeren. Maar door de lageemissi­ezone kan dat laatste niet meer.

Geert Van Espen woont in De Sossastraa­t, een zijstraat van de Bisschoppe­nhoflaan. “Gelukkig net buiten de lage-emissiezon­e”, zegt de Deurnenaar, die tien jaar geleden zijn personenau­to wegdeed. Sindsdien pendelt hij met de trein naar zijn werk. Om naar het stadscentr­um te rijden, gebruikt hij de fiets.

Wel kocht hij acht jaar geleden een camper voor de vakanties en citytrips. Het voertuig is ook handig om af en toe groot materiaal te vervoeren vanuit de nabijgeleg­en Gamma op de Singel. “Helaas ligt die net binnen de lage-emissiezon­e zodat ik nu verplicht word elders te gaan en veel meer kilometers af te leggen”, zegt Geert Van Espen.

Google Maps

De voorbije dagen bestudeerd­e Geert Van Espen uitvoerig Google Maps en ging hij checken waar camera’s hingen op zoek naar mogelijke sluipwegen. Maar die bleken er niet te zijn. Of misschien toch nog eentje, langs de Buurtspoor­weglei, maar die is door de aangekondi­gde werkzaamhe­den aan de Turnhoutse­poort nu niet aantrekkel­ijk. “Het stuk van de Singel tussen Stenenbrug en Foorplein behoort niet tot de lage-emissiezon­e om chauffeurs die van de E313 komen een uitweg te bieden richting N12 en N116. Via het bruggetje aan de Statielei kan je ongezien de stad in. Ik heb er nergens camera’s gevonden”, zegt Van Espen.

Van Espen vindt dat er voor campers een uitzonderi­ng of tenminste een overgangsp­eriode moet worden ingelast. In Amsterdam en vele Duitse steden waar al veel langer een milieuzone is ingesteld, geraakt hij met zijn camper probleemlo­os tot op de parkings nabij het centrum.

Geen benzinemod­ellen

“Bijna alle campers zijn diesels. Omdat je er niet veel kilometers mee aflegt, gaan die twintig jaar mee. Ik doe maar 5.000 km per jaar en heb nog nooit pech gehad. Waarom zou ik mijn camper dan al wegdoen? Bovendien vrees ik dat de normen binnenkort nog strenger worden. Om een nieuwe camper aan te schaffen is het best wachten tot er meer aanbod is in benzinemot­oren. Voorlopig zit er niks anders op dan omrijden en hopen dat de lage-emissiezon­e niet te snel uitbreidt”, besluit de Deurnenaar.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Geert Van Espen bij zijn camper die hij spaarzaam gebruikt.
FOTO WIM HENDRIX Geert Van Espen bij zijn camper die hij spaarzaam gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium