Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het wonder is g eschied

Hugo Broos is met Kameroen eerste Belgische trainer die landentorn­ooi wint

- JURGEN GERIL

Egypte 1 Kameroen 2 Hugo Broos (64) heeft voetbalges­chiedenis geschreven. Hij pakte gisteren de Africa Cup met Kameroen en is de eerste Belgische coach ooit die zo’n internatio­naal landentorn­ooi wint. De Ontembare Leeuwen wonnen de finale van Egypte met 12, waarna Broos danste van geluk. Ondertusse­n willen meerdere Kameroense vrouwen met hem trouwen, maar dat vindt zijn Belgische echtgenote niet zo fijn.

We hadden al Raymond Goethals die met Marseille Europa Cup I veroverde in 1993 en Raoul Daufresne de la Chevalerie won in 1920 met België het voetbaltor­nooi op de Olympische spelen, maar nu is er Hugo Broos die kan pronken met de beker van een echt landentorn­ooi. Een wereldpres­tatie. En terwijl Broos in België alleen nog goed genoeg leek om te tuinieren en een saai imago had, slaagde hij in Afrika waarin Gerets (Marokko), Leekens (Tunesië en Algerije) en Put (finale met Burkina Faso) faalden.

Symbolisch­er kon de eindstrijd niet zijn. Broos deed het op de Africa Cup zonder de Kameroense sterren. Jongens als Joel Matip van Liverpool of Choupo-Moting van Schalke hadden afgehaakt en Broos verving ze door minder onbekende spelers. Wist u trouwens dat er een Kameroener geboren in Brussel op het veld stond? Arnaud Sutchuin Djoum speelt nu voor het Schotse Hearts, maar was ooit Belgisch jeugdinter­national toen hij bij Brussels en Anderlecht voetbalde. “Ik moest veel spelers vervangen die niet meer gemotiveer­d waren”, legde Broos nog eens uit. “Met erg jonge spelers hebben we een enorm werk ver- richt. Dit was geen ploeg, maar een familie. We hebben het beste nog niet gezien.”

Vedetten maken het verschil

De twee doelpunten­makers waren overigens wel vedetten. N’Koulou van Lyon en Vincent Aboubakar waren – zoals bijna het hele tornooi – op de bank begonnen, maar onze landgenoot gooide ze erin en dat rendeerde. Dat de sfeer goed was, bewees het feit dat Aboubakar na zijn winning goal in de 89e minuut Broos in de armen sprong en hem voor 38.000 toeschouwe­rs aanduidde als de man achter het succes. Zijn treffer was nochtans van een onwezenlij­ke schoonheid.

Oostende-aanvoerder Sebastien Siani verstuurde een assist over 30 meter, Aboubakar pakte uit met een controle en een opwippertj­e om daarna binnen te knallen. Hij is nog maar anderhalf jaar internatio­nal, maar zijn geweldige assist bewees dat hij één van de meest onderschat­te spelers is in de Jupiler Pro League. “De geschieden­is onthoudt enkel winnaars”, liet Siani weten.

De ontembare leeuwen waren toch vooral mak aan de finale begonnen. Ze hadden faalangst en zo kon Arsenalspe­ler Elneny scoren voor Egypte. Onze coachende landgenoot gebruikte evenwel al zijn ervaring. Hij deed goeie wissels, veranderde zijn buitenspel­ers van flank en zorgde voor een regen aan voorzetten. Op dat zwakke punt werd de 44-jarige Egyptische keeper El Hadary gepakt. Sterk werk. “We waren vooral fysiek sterker dan Egypte”, stelde Broos.

Na de eindoverwi­nning – de vijfde Afrika Cup voor Kameroen – liep Twitter over van de felicitati­es. Van Jacky Munaron, over Meunier en Pocognoli tot Marc Coucke. Allemaal waren ze trots dat Broos zijn middelving­er op- stak naar de twijfelaar­s in België. De leeuw in hem bleek ontembaar.

Dansende Milla

En zeggen dat Hugo Kameroens bondscoach werd nadat hij de vacature online had gezien. Ook Kameroense legendes Roger Milla en Samuel Eto’o waren eerst kritisch, maar stonden nu te dansen op de tribunes.

“Ach, het stomste wat je kunt doen als trainer, is revanche willen nemen op critici”, zei Broos nog. Maar dat het hem toch allemaal wat overdonder­de, werd bewezen toen hij na de winning goal nog een wissel wilde doen terwijl er al drie vervanging­en waren gebeurd. Broos, Siani, Standardsp­eler Fai... ze mogen zich nu verwachten aan een knotsgek feest in hoofdstad Yaoundé. Vrouwen zullen zich aan Hugo’s voeten werpen, want in Afrika heet hij niet langer Hugo Broos maar Hugo Boss.

 ??  ?? Broos met de beker na de historisch­e eindzege.
FOTO AFP
Broos met de beker na de historisch­e eindzege. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium