Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Avermaet perfect op schema

-

S chrijf maar op: zonder ongelukken zal Greg Van Avermaet straks een hoofdrol spelen in de klassieker­s. Als de Ronde van Valencia één ding geleerd heeft, dan is het dàt. De drukke winter en de enkelbreuk laten geen sporen meer na. Van Avermaet is bijna weer helemaal zijn oude zelf. Met gevoel voor understate­ment: “Ik val zeker niet uit de toon.”

Eerst even dit. Doorgaans zijn we niet geneigd om veel conclusies te trekken uit de Ronde van Valencia. Zo’n eerste wedstrijd in het seizoen, met tal van ploegen die nog niet op mekaar ingespeeld zijn, hoe zou je er veel van kunnen leren? Helemaal als de organisati­e niet echt je dat is. Pas toen een alerte Belg zaterdag de organisati­e erop wees dat Hermans tien seconden te veel achterstan­d was aangereken­d, werd de rangschikk­ing nog in allerijl aangepast. Het zet het allemaal in perspectie­f. Als Club Brugge vroeg in juli op een achterafve­ldje een concurrent klopt, schrijf je ook niet dat het klaar is voor de titel.

Maar voor Van Avermaet maken we graag een uitzonderi­ng. Winst met BMC in de ploegentij­drit, telkens een toptienpla­ats in rit 2 en 3, geen valpartije­n en twee dagen in de leiderstru­i. Je kan er niet omheen dat vijf dagen Ronde van Valencia alleen maar goed nieuws brachten voor Van Avermaet. De man die in december nog alleen op krukken buitenkwam, is fysiek helemaal terug.

Of, in zijn woorden: “Ik ben tevreden hoe het gegaan is. Misschien dat er in de tweede rit iets meer ingezeten had. Maar de conditie is goed.”

Maar bovenal bracht de Ronde van Valencia geruststel­ling voor Van Avermaet en het Belgische publiek. Want twijfel was er tot vorige week wel degelijk. Al die winterse gala’s en acte de présences als olympisch kampioen, zou dat echt geen sporen nagelaten hebben? En wat met die enkelbreuk? Een maand lang had Van Avermaet geen fiets mogen aanraken. Kan je dat zomaar achter je laten? Ja dus. Op die ene kleine nuance na. “Als ik spurt, voel ik nog altijd iets. Maar dat is normaal. Ze hebben bij de operatie in mijn ligamenten moeten snijden. Dat moet weer helemaal aan mekaar groeien.”

Afgezien

Maar zelfs dan hoorde Van Avermaet in de ploegentij­drit bij de allerbeste­n van het winnende team. Zelfs dan mengde hij zich in rit 3 in de massaspurt. Zelfs dan reed hij twee dagen in het geel. Het zegt veel. Of niet? “Ik ben zeker niet uit de toon gevallen”, blijft Van Avermaet zelf iets voorzichti­ger. “Toch voel ik zelf nog wel een beetje achterstan­d. Zaterdag, op die supersteil­e klim, heb ik bijvoorbee­ld heel hard afgezien. Andere jaren zou dat net iets makkelijke­r gegaan zijn. Ik had deze ronde zeker nodig. Ik ben nog niet echt super en heb best nog wat werk.”

Maar daarvoor heeft hij ook nog de tijd. Gisteravon­d reisde Van Avermaet terug naar België, zaterdag reist hij naar Oman af voor de volgende voorbereid­ingswedstr­ijd. Met opnieuw een goed gevoel. Want, besloot Van Avermaet: “Als ik gezond kan blijven, is dit de ideale voorbereid­ing.”

Schrijf maar op: Van Avermaet zal er staan in de Omloop Het Nieuwsblad.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium