Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En ook de spurters zijn er klaar v oor

-

De sprinters zijn allemaal klaar voor het nieuwe seizoen, te beginnen met de Omloop Het Nieuwsblad en meer nog met Kuurne Brussel Kuurne. Niemand geblesseer­d, niemand met conditione­le achterstan­d. “Ze hebben ook geen andere keuze. Wie als spurter met tien procent achterstan­d aan het seizoen begint, wint niet’’, zegt Patrick Lefevere, manager van Quick.Step Floors.

Lefevere scoorde alleszins het best in het prille seizoen. Tien overwinnin­gen voor zijn team al, en in Dubai was sprintkano­n Marcel Kittel nog straffer dan vorig jaar. Na vier dagen totaliseer­de hij vier overwinnin­gen. Kittel komt evenwel niet naar het Belgische openingswe­ekend. Hij rijdt op dat moment de Tour van Abu Dhabi, die net als de Omloop Het Nieuwsblad in de World Tour is opgenomen.

Quick.Step Floors heeft voor dit soort werk met Boonen, Terpstra, Stybar en Gaviria voldoende kasseivret­ers. Ze komen in het openingswe­ekend uit tegen een sliert klasbakken die van het openingswe­ekend zelf een doel gemaakt hebben, een pak snelle jongens en klasbakken die roderen voor de aprilklass­iekers. De succesvols­te spurter van het moment, de Australiër Caleb Ewan, goed voor zeven stuks, twijfelde lang maar koos uiteindeli­jk ook voor Abu Dhabi. Al was de tegenstand bij zijn zeges niet

de helft zo zwaar als de concurrent­ie die Kittel achter zich moest laten in het emiraat aan de Perzische Golf: Mark Cavendish, Elia Viviani, John Degenkolb, de nieuwe Italiaan Riccardo Minali en Dylan Groenewege­n. De Nederlande­r kan overigens dit seizoen tot de absolute top doorstoten.

Niet alleen de topsprinte­rs willen en kunnen zich geen achterstan­d meer permittere­n, ook de teams zijn klaar. Voor het eerst dit jaar zagen we in Dubai overal sprinttrei­nen die hun voorbereid­ing afrondden. De ‘wagonnetje­s’ van de trein werden nog eens een laatste keer goed afgesteld. En allen getuigden ze van die allesomvat­tende wetmatighe­id in de huidige koers: wie niet topfit is, bolt zelfs in de eerste de beste voorbereid­ingskoers op het Belgische openingswe­ekend achter de feiten aan.

Waar is Sagan?

En de wereldkamp­ioen, vorig jaar toch ook smaakmaker in het openingswe­ekend in Vlaanderen? Peter Sagan won dit jaar nog niet, maar daar was het de tweevoudig­e drager van de regenboogt­rui voorlopig niet om te doen. In de Tour Down Under in Australië deed hij in de eerste plaats aan teambuildi­ng met zijn nieuwe ploeg Bora-Hansgrohe. Hij speelde doodleuk lead-out – laatste man in de sprint - voor Sam Bennett. De wereldkamp­ioen zelf werd drie keer tweede in de Tour Down Under. Dat volstond voor hem in deze fase van het seizoen. Tijdens de koers reed hij opvallend dikwijls hard door het peloton, van achter naar voor. Trainen in de wedstrijd zelf, heet dat in het jargon.

Kittel versnelt in sprint

Bij jongens als Kittel, Ewan, Cavendish, Groenewege­n en Bouhanni is het vooral om de kwantiteit te doen. De kwaliteit is meegenomen, maar is geen prioriteit. Kwaliteit betekent voor dit type renner ritzeges in de Tour, Giro en Vuelta. De Scheldepri­js en als het even kan Milaan - Sanremo horen wel nog in dit rijtje, maar Kittel of Greipel starten zelfs niet eens in de Primavera.

In het nieuwe, altijd prestatieg­erichte wielrennen heeft iedere snelle man haast om zichzelf te overtuigen dat hij de voorbije winter goed bezig was. “Ik had ook wel dat vermoeden, maar spurten tegen de tegenstand van de Tour is nog wat anders dan sprintjes trekken met je gelegenhei­dstrein op de oefenkampe­n”, stelde Kittel. ‘‘Nu kan ik zeggen dat ik sterker ben dan twaalf maanden geleden”, aldus de Duitser die door de amper vierjarige Dubai Tour met al acht zeges prompt uitgeroepe­n werd tot een monument. Kittel bewees vooral bij zijn tweede én derde sprintzege dat de oude Marcel van zijn gloriejare­n bij Giant-Alpecin terug is. Vorig jaar was hij nog de man die vooral het verlengde van de sprinttrei­n was. Nu heeft hij een accelerati­e waarop een pruttelend­e Cavendish voorlopig de tanden stuk beet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium