Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mertens is topscorer in Italië, Lukaku in Engeland

-

Geen twee zonder Drie(s). Napoli won zaterdag met 17 van Bologna en Dries Mertens (29) was alweer goed voor drie goals en een assist. Met zestien doelpunten is de Rode Duivel nu niet alleen topschutte­r in de Serie A, het was ook al zijn derde hattrick dit seizoen.

Wie een hattrick scoort, mag de wedstrijdb­al mee naar huis nemen. Op hun schouw in Napels maakt Kat Kerkhofs best was plaats, want haar echtgenoot Dries Mertens is al aan zijn derde triplette toe. Tegen Bologna was haar Driesje weer onstopbaar: dribbels, afwerking en een heerlijke assist voor Hamsik. Weinigen in de Serie A deden het hem voor: drie hattricks op een seizoen. Zelfs Maradona niet. De meest legendaris­che die het wel lukte, was AC Milanspits Marco van Basten in 1991-1992. Ook Edinson Cavani (Palermo/Napoli) en Diego Milito (Inter) slaagden erin.

En dat terwijl de dribbelaar in het begin van deze voetbaljaa­rgang niet eens een basisplaat­s had bij Napoli. Nu is hij plots onmisbaar. Mertens wordt sinds het uitvallen van de Pool Milik namelijk uitgespeel­d als centrumspi­ts en in zijn laatste tien duels was hij beslissend om de 42 minuten: veertien doelpunten en vier assists in 764 speelminut­en.

Met zijn 1,69 meter is Dries Mertens nu alleszins de kabouterto­pschutter van de Serie A: zestien doelpunten. Zijn concurrent­en – Dzeko van Roma (1,93 meter), Icardi van Inter (1,81 meter) en Higuain van Juventus (1,84 meter) – zitten aan vijftien treffers en zijn tien tot twintig centimeter groter.

Plopperdep­lop.

Geschieden­is schrijven

Dries Mertens kan dus echt geschieden­is schrijven. Toen Marco van Basten 25 jaar geleden drie hattricks lukte op één seizoen scoorde, werd hij Italiaans topschutte­r en kampioen met Milan. Mertens staat met Napoli voorlopig tweede, op drie punten van leider Juventus.

Één record heeft hij wel al. Dat van best scorende Belg in Italië. Luis Oliveira raakte bij Cagliari en Fiorentina nooit verder dan vijftien treffers op één seizoen.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ?? FOTO AFP ?? Dries Mertens is met zestien doelpunten topschutte­r in de Serie A.
FOTO AFP Dries Mertens is met zestien doelpunten topschutte­r in de Serie A.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium