Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De hand van de meester

Preud’homme zet Charleroi schaakmat met inbreng van Wesley

- KOEN VAN UYTVANGE

Een trainer die wint, heeft altijd gelijk. Maar een trainer die niet verdient te winnen en met één wissel een wedstrijd doet kantelen, die toont zijn meestersch­ap. Michel Preud’homme zag zijn elftal een helft lang amechtig lijden tegen Charleroi. Eén vervanging in de rust maakte dat de landskampi­oen met een bonus aan de leiding blijft.

Michel Preud’homme gaf het ootmoedig toe. “Charleroi verdiende niet om te verliezen. Maar hetzelfde is waar toen wij ginds verloren (met 1-0, red.). In plaats van twee gelijke spelen hebben we nu elk drie punten. Da’s beter, hé. En euh, we hebben dat niet afgesproke­n.”

Succes heeft vele vaders. Ook de 1-0zege die Club Brugge een kloof van drie punten schonk met Anderlecht. De misser van een “achttienst­errenkans” (copyright Charleroi-coach Felice Mazzu) van Chris Bedia. Doelman Penneteau die onder het stuiterend­e schot van Vossen maaide. De lijnrechte­r die niet opmerkte dat diezelfde Vossen met een voet buitenspel stond. En de wissel van Michel Preud’homme. Toch vooral die wissel.

Het succesrece­pt van Charleroi is bekend. Een betonnen dubbele gordel, met potig verdedigen en scherpe tegenprikk­en. Het is geen toeval dat de Zebra’s na Club over de minst gepasseerd­e defensie beschikken. Een helft lang speelde blauw-zwart als een stel crash test dummies: je kapot rijden op de muur en maar hopen dat de schade niet te erg is.

Preud’homme greep halfweg in en verving zijn rechtsacht­er voor een aanvaller: Palacios kreeg de rust waar hij naar leek te snakken, sloophamer Wesley kwam erop. Dat had verregaand­e gevolgen. Omdat Wesley nu de rug van Vossen dekte, moest Hans Vanaken een rij lager gaan voetballen. Bij gebrek aan verdediger­s op de bank werd Ruud Vormer zelfs de offensieve rechtsacht­er. “Ik heb dat al eerder gedaan, maar toch riep ik Ruud in de rust bij mij in mijn kleedkamer”, doet Preud’homme het relaas. “Kijk Ruud, ik wil jou daar zetten. Als je er niet in gelooft, dan is het moeilijk om te doen. Maar Ruud zei meteen: Coach, als de ploeg daarom vraagt, doe ik dat meteen. Vormer heeft een schitteren­de mentalitei­t. En hij kan alles. Alleen om in doel te staan, is hij wat klein.”

Club kwam weer in de wedstrijd. Dankzij een vervanging die een domino-effect genereerde waar de tactisch sterke Mazzu geen respons op had. Vormer zorgde vanaf rechts wel voor voorzetten. Vanaken kon nu wel het spel verdelen. Vossen kreeg eindelijk wel kansen. En scoorde. “De inbreng van Wesley was heel belangrijk”, gaf ook Vossen toe.

Michel Preud’homme “Ruud Vormer kan alles. Alleen om in doel te staan, is hij wat te klein.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Preud’homme geeft Wesley, die de match deels deed kantelen, instructie­s.
FOTO PHOTO NEWS Preud’homme geeft Wesley, die de match deels deed kantelen, instructie­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium