Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wanneer bekent Van Buyten schuld?

Standard is alweer uitgeteld voor Playoff 1 en moet eindelijk le ssen trekken

- FRANK BUYSE, BOB FAESEN

Een zielloos vertoon, een tweede vernederen­de 0-3 op rij, zeven matchen op rij zonder overwinnin­g en uitgeteld voor Play-off 1, dat kan al tellen. Maar vooral: de Hel van Sclessin is een doods kerkhof geworden. Quelle tristesse, zaterdagav­ond. “In één match het hele seizoen vergooid.” Wil men daar meteen ook eens de afgelopen twee jaar in vraag stellen?

Kan iemand eens Jan Van Haaren bellen? Meneer Van Haaren is een Ar

tificial Intelligen­ce Expert. Klinkt zeer geleerd. Meneer Van Haaren berekende vorige week voor het voetbalbed­rijf SciSports de Play-off 1-kansen van Standard. Op basis van programma, tegengoals enzovoort kwam hij uit op 19,17 % kans. Het is 90 minuten later 0 %. Hallo, meneer Van Haaren: nul procent.

Niet eens op basis van de cijfers: 0 gemaakt en 3 tegengoals. Tegen Kortrijk nota bene, nog maar net hersteld van 0 op 24, leve de cijfers. Zelfs niet eens op basis van wat Standard 75 minuten toonde. Het eerste kwartier was oké, driftig naar voor, wat daarna volgde was bedenkelij­k onsamenhan­gend, inspiratie­loos en ordeloos.

Neen, nul op basis van wat Standard 75 minuten niét toonde. Een ziel. Passie. Het was Kortrijk, niets meer te winnen of te verliezen, dat – eenmaal dat aanvangskw­artier doorgekome­n – enthousias­t en gedreven voetbalde. En niet Standard, al had coach Jankovic vooraf aangegeven: “We gaan voor 18 op 18, de manier waarop is niet belangrijk.” Waarop de Serviër achteraf dan maar stress als dé grote reden voor de wanprestat­ie beklemtoon­de. “Vanaf de eerste counters van Kortrijk zag je de schrik toeslaan. Blokkeerde­n we, bleek hoe fragiel we zijn, mentaal.” Even verderop stond de jonge Razvan Marin net niet te huilen: “Het is normaal dat de coach in de kleedkamer kwaad was...”

Doodsbleek uitgeteld

Quelle tristesse! Quelle catastroph­e! De supporters hadden al meteen na de beauty van Saadi (0-3) massaal het stadion verlaten. Uitgeteld. De rest moedigde KVK aan... Een kwartier later floten de laatste overblijve­rs hun team nog wel genadeloos uit, maar een Luikse volkswoede – Duchâtelet en Luzon krijgen er nog nachtmerri­es van – was het niet. Niet wit van woede, niet rood van schaamte maar gewoon doodsbleek uitgeteld, het cordon agenten achteraf aan de eretribune bleek (gelukkig) niet nodig.

De bestuurder­s moeten ook van schaamte zijn weggekrope­n. Want deze afgang, twee jaar na elkaar geen Play-off 1 (al fluisterde Jankovic nog van “niet opgeven... reageren op Waasland-Beveren...”) is het resultaat van twee jaar wanbeleid, door de bekerzege al te lang gecamoufle­erd. Dit jaar werd Standard trouwens uitgeschak­eld door tweedeklas­ser Geel.

Van twee jaar lang almaar duistere verhalen over de almachtige adviseur Daniel Van Buyten, ex-centrale verdediger van Bayern München, maar als clubleider danig gebuisd. Eén voorbeeld: dit hele dramatisch­e seizoen werd voorbereid zonder ook maar één contact tussen adviseur en coach – Ferrera belde en mailde zich blauw.

Duiventil

En twee jaar lang almaar duistere verhalen over bevriende makelaars en een onstuitbar­e wildgroei van transfers – sedert de start van het seizoen zijn alweer vijftien (!) spelers weg. Duiventil. En huismakela­ar Henrotay maar roepen hoe goed ze het voor hadden met Belfodil.

Dat verdient deze schone volksclub niet. Wat zaterdag overbleef was een zielig elftal, met drie nieuweling­en op het veld maar met alleen de piepjonge Ibrahima Bah als offensief alternatie­f op de bank. “Geen plan B”, zuchtte Jankovic. Die er winnaarsme­ntaliteit noch zelfvertro­uwen in krijgt – “dat is ook mijn boulot”. Maar evenmin aanvallend­e organisati­e en nauwelijks open kansen – met tien man op Anderlecht verdedigen, dat lukt nog wel. Ook op dat vlak kregen de Rouches een lesje van Kortrijk. Of hij een mes boven zijn hoofd voelt? “Ik ben vooral gefrustree­rd.”

Een nieuwe vernederin­g, noemde Alexander Scholz de derde thuisneder­laag en tweede 0-3 op rij. Maar het verlies lag volgens de aanvoerder aan de spelers en niét aan de coach.“Wíj gooiden in deze match het hele seizoen weg.”

“Na zo’n prestatie mogen we niet dromen,” vatte coach Aleksandar Jankovic achteraf de Play-off 1-kansen van zijn team samen.

Nul procent, meneer Van Haaren.

Aleksandar Jankovic, coach van Standard “Vanaf de eerste counters van Kortrijk zag je de schrik toeslaan. Blokkeerde­n we, bleek hoe fragiel we mentaal zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Aanvoerder Scholz, Belfodil, Emond en co druipen af.
FOTO BELGA Aanvoerder Scholz, Belfodil, Emond en co druipen af.
 ?? FOTO BELGA ?? Van Buyten.
FOTO BELGA Van Buyten.
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium