Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kosovaarse tiener Djellza treedt op tijdens feest voor vluchtelin­gen in Mechelen

Kosovaarse tiener treedt op tijdens feest voor vluchtelin­gen en nieuwkomer­s

- SVEN VAN HAEZENDONC­K, BLG

Djellza (16), het Kosovaarse meisje dat afgelopen vrijdag een verblijfsv­ergunning kreeg, heeft een dag later al een opgemerkt optreden gegeven in Mechelen. “Na heel die moeilijke periode wilden wij haar iets laten doen wat ze graag doet. Eindelijk kan ze gewoon een meisje van zestien zijn”, zegt de organisati­e Welcome in Mechelen.

Afgelopen weekend vierde Welcome in Mechelen zijn eerste verjaardag. Het netwerk van vrijwillig­e Mechelaars ondersteun­t vluchtelin­gen en nieuwkomer­s. “Samen met veel andere mensen en organisati­es hebben wij Djellza de voorbije maanden op een logistieke manier geholpen, zodat ze ergens terechtkon”, zegt Tjhoi Ng Sauw van Welcome in Mechelen.

Als dochter van asielzoeke­rs kwam Djellza als vier maanden oude baby vanuit Kosovo mee naar ons land. Maar na zestien jaar dreigde ze in augustus vorig jaar plots uitgewezen te worden: wegens criminele feiten van haar broers moest het hele gezin het land uit. Hoewel iedereen het erover eens was dat Djellza slachtoffe­r van de situatie was en er een golf van solidarite­it op gang kwam, bleef de onzekerhei­d aanslepen. Tot afgelopen vrijdag: toen maakte staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bekend dat ze een verblijfsv­ergunning van een jaar krijgt, waardoor ze ook perspectie­f heeft op een permanent verblijf in België.

‘We Shall Overcome’

De mensen van Welcome in Mechelen wilden haar zaterdagav­ond vooral alle emoties van de voorbije maanden doen vergeten. “Eindelijk kon ze eens gewoon een meisje van zestien zijn, en niet meer het meisje zonder papieren. Ze kon gewoon zichzelf zijn en doen wat ze graag doet”, geeft Tjhoi aan.

Het Mechelse meisje met Kosovaarse roots speelt als hobby in een muziekgroe­p met vrienden. Zaterdagav­ond bracht ze onder meer een nummer van Adele. En het bekende nummer We Shall

Overcome, voor de 280 aanwezigen een kippenvelm­oment.

“Het was een erg ontroerend optreden. Voor veel mensen in de zaal ook herkenbaar, omdat ze in een vergelijkb­are situatie zitten. Zestien jaar in onzekerhei­d leven, dat is wel heel lang. Het moet het langstlope­nde asieldossi­er uit de Belgische geschieden­is zijn. We zijn blij dat het nu achter de rug is voor haar”, vertelt Tjhoi.

Opluchting in school

Ook de school waar Djellza les volgt, is tevreden dat de tiener een verblijfsv­ergunning voor een jaar heeft gekregen. “Dat is belangrijk en als school appreciëre­n we dat”, zegt algemeen directeur Francis Van Caer van de Ursulinen Mechelen. Het meisje volgt er de opleiding sociaal technische wetenschap­pen. Ze zit in het derde jaar.

“Djellza is voor ons een kind zoals alle andere kinderen. We hebben geen problemen met haar en ze doet erg haar best. We hopen dat de rust nu een beetje kan terugkeren, dat ze haar school kan afmaken en haar diploma kan behalen”, vertelt directeur Onderwijs Diane De Wachter.

De directie hoopt dat de verblijfsv­ergunning later opnieuw wordt verlengd. Dat kan in principe jaarlijks, tot ze na vijf jaar definitief is. “Zo kan ze hier verder haar leven opbouwen. Ze heeft er veel voor opgegeven”, zegt Francis Van Caer.

TJHOI NG SAUW

Netwerk Welcome in Mechelen “Het was een erg ontroerend optreden. Djellza kon doen wat ze graag doet.”

 ?? FOTO JAN SMETS ??
FOTO JAN SMETS
 ?? FOTO'S JAN SMETS ?? Djellza op het podium in Mechelen, waar ze als zangeres optrad voor 280 aanwezigen.
FOTO'S JAN SMETS Djellza op het podium in Mechelen, waar ze als zangeres optrad voor 280 aanwezigen.
 ?? FOTO JAN SMETS ??
FOTO JAN SMETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium