Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdelen en vereenvoud­igen

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Veranderen lijkt verdelen tegenwoord­ig. Verdelen en vereenvoud­igen. De ene politicus na de andere die de wereld wil veranderen, wil hem eigenlijk verdelen en simpeler maken. De toespraak van Marine Le Pen op het partijcong­res van het Front National past helemaal in dat plaatje: Frankrijk moet uit de NAVO stappen, moet opnieuw zijn eigen munt hebben en moet een protection­istische politiek voeren. Pas dan wordt Frankrijk weer sterk als weleer. Het klinkt ons als Trump in de oren.

Die blijft natuurlijk de kampioen, maar het discours klinkt overal hetzelfde: maak van die grote ingewikkel­de wereld waarin we leven een simpele, met duidelijk afgelijnde compartime­nten en met eenvoudige machtsstru­cturen. Niet te veel tussenpers­onen, niet te veel controle, maar een rechtstree­kse band tussen de politieke leider en zijn volk. Met dat discours heeft Donald Trump de verkiezing­en gewonnen. En zo hopen Geert Wilders en Marine Le Pen dat ook te doen.

Gelukkig zijn er mechanisme­n in die goeie ouwe ingewikkel­de wereld die ons behoeden voor compleet simplisme. Trumps inreisverb­od voor mensen uit zeven moslimland­en wordt door de rechterlij­ke macht van de Verenigde Staten tegengehou­den. Zelfs een beroep van de president himself tegen hun beslissing kan de rechters niet van hun stuk brengen. Trump zal zijn inreisverb­od beter moeten argumenter­en of het komt er niet. Zelfs de president is niet oppermacht­ig.

De democratie is misschien uitgegroei­d tot iets dat veel mensen te ingewikkel­d vinden, in dit conflict tussen Trump en zijn rechters kun je zien dat ze werkt, dat ze ons kan behoeden voor mensen die almachtig willen zijn. En uit dit conflict zou je dan ook kunnen besluiten dat we de wereld niet moeten veranderen door alle systemen waaraan we eeuwenlang hebben gebouwd, gewoon overboord te gooien. Ze zijn zeker aan verbeterin­g toe, maar ze zijn niet de oorzaak van alle kwaad. Zo kun je ook niet zomaar Europa laten verdampen en terugkeren naar de natiestate­n. Een Europese samenwerki­ng is enorm waardevol, ze moet alleen efficiënt en doorzichti­g georganise­erd worden.

De grote uitdaging is dus om onze machtsstru­cturen opnieuw transparan­t te maken, zonder in het wilde weg in de fundamente­n te kappen. We zullen de moed moeten hebben om te snoeien in de uitgaven en de regels. Elke politicus moet doordronge­n zijn van zijn rol in het hele proces en moet die rol met integritei­t en engagement spelen. Pas dan krijgen we opnieuw respect voor de instelling­en en hun vertegenwo­ordigers en zijn we minder vatbaar voor simplistis­che boodschapp­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium