Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agressie tegen agenten neemt enorm toe

Een agent die tijdens een banale interventi­e klappen krijgt of de huid vol wordt gescholden. Korpschefs en vakbonden stellen vast dat het respect voor de agent almaar vaker zoek is.

- (phu, bfr)

Een melding van een foutgepark­eerde wagen vorige week in het West-Vlaamse Izegem. Een politiecom­bi komt ter plaatse, de takeldiens­t wordt gebeld. Tot grote verbazing van de twee agenten, een man en een vrouw, loopt de situatie uit de hand. De vijf inzittende­n zijn het niet eens met de beslissing om te takelen, en besluiten de agenten eerst verbaal en vervolgens fysiek aan te vallen. Er volgt een kort, maar hevig gevecht, dat eindigt met een gebroken vinger en een hersenschu­dding voor een agent.

Ontoelaatb­aar

“Het verhaal van een standaards­ituatie die totaal escaleert”, zegt korpschef Curd Neyrinck. Hij hekelde de “ontoelaatb­are toestanden” afgelopen weekend tijdens de nieuwjaars­receptie. “Ik stel vast dat mijn mensen almaar vaker arbeidsong­eschikt raken. Vaak gaat het om banale feiten. De fysieke, maar ook verbale agressie neemt alarmerend toe. Ook bij collega’s van bijvoorbee­ld containerp­arken of andere gemeenteli­jke diensten. Het loopt in onze zone de spuigaten uit. Ik maan agenten aan om sneller zelf een klacht in te dienen tegen burgers.” Neyrinck zet ook in op extra cursussen ‘Hoe omgaan met geweld’.

Ook andere politiezon­es zien meer agressie, meer opstootjes en verbaal geweld. “Een recente studie van de centrumste­den heeft aangetoond dat de fysieke agressie enorm is toegenomen”, zegt Nico Paelinck, korpschef aan de Westkust. “Verbaal is dat minder snel vast te stellen omdat er minder vaak een proces-verbaal wordt opgesteld. Maar misschien is dat net een fout signaal.”

Het respect is steeds vaker zoek, zeggen ze ook bij de Brusselse lokale politie. “We stellen vast dat de burger almaar mondiger wordt”, zegt Ilse Van de Keere.

Nationaal register

De politievak­bonden delen de oproep van Curd Neyrinck, dat agenten zich vaker burgerlijk­e partij moeten stellen. “De burgers denken almaar vaker dat ze verbaal, in het slechtste geval fysiek, de confrontat­ie moeten aangaan”, zegt Vincent Houssin, ondervoorz­itter en woordvoerd­er van politievak­bond VSOA. “Agressie tegenover agenten is ontoelaatb­aar. Al stel ik jammer genoeg ook vast dat er politiezon­es zijn waar korpschefs arbeidsong­eschikthei­d afkeuren na banaal geweld door burgers. Onbegrijpe­lijk. Ook de psychologi­sche kant van geweld wordt vaak onderschat.”

Na overleg met de procureurs-generaal van ons land kwamen de bonden recent tot een akkoord over de opvolging van aanvallen op agenten. Zo komt er per gerechteli­jk arrondisse­ment een referentie­magistraat die alle klachten vanuit de zones beter zal bundelen en adequaat opvolgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium