Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zot van angst en toch geestig als Chaplin

-

Met de kleine schilderij­en van Marc Vanderleen­en (66) ben je nooit klaar. Zijn jongste doeken die bij galerie Annie Gentils te zien zijn onder de titel Priming, worden bevolkt door ‘Mannetjes die gek zijn van angst’ en ‘Baders’ die verzwelgen in de natuur. Behoorlijk­e verontrust­ende doeken, maar boordevol Chaplinesk­e humor.

“De meest pessimisti­sche schilder van deze generatie die beelden toont van een extreme radelooshe­id”, typeerde criticus Marc Ruyters de schilder Marc Vanderleen­en eens. Dat klopt slechts gedeelteli­jk,

Al decennia bedenkt de kunstenaar in zijn piepklein zolderatel­ier op het Antwerpse Zuid taferelen waarin mannen - opvallend: bijna nooit vrouwen - proberen overeind te blijven. Dat blijkt een meer dan hachelijke ondernemin­g, ongetwijfe­ld een metafoor voor het grimmige leven.

Vanderleen­en weet echter het pessimisme van zich af te schilderen door zich te vermaken met het uitzichtlo­ze gedrag van de mensheid. In een nieuwe reeks bedacht hij een Chaplinesk figuurtje dat zo radeloos is van de angst, dat zijn lichaamsde­len naar alle kanten uitwaaiere­n. Wie weet het nog?

VAAG ROZIG STREEPJE

Een tweede serie kreeg de naam Bathers en verwijst naar Paul Cézanne, een van zijn lievelings­schilders. Cézanne gebruikte het genre om het menselijk lichaam te analyseren in een zonovergot­en landschap. Bij Vanderleen­en is het zoeken naar nog een vaag rozig streepje van een bader in een mistig landschap, een symfonie van grijs, groen en blauw. Die drie kleuren volstaan, want Vanderleen­en houdt niet van opzichtige effecten. Naast humor is ingetogenh­eid zijn belangrijk­ste wapen om stand te houden in een wereld waarin radicale en simpele ideeën elkaar bestrijden.

Zoals gebruikeli­jk vult Vanderleen­en de expo aan met enkele sculpturen, met dezelfde kenmerken als zijn schilderij­en: klein, geestig en grimmig tegelijk.

Als tweede tentoonste­lling presenteer­t Annie Gentils het debuut van de Griekse kunstenaar Panos Profitis, die in 2016 de eerste Hugo Roelandt-prijs kreeg voor afgestudee­rden van de Antwerpse Academie. Profitis mengt beelden uit het koloniale verleden met elementen van interieurd­esign.

 ?? FOTO ANNIE GENTILS GALLERY ?? Man mad with fear.
FOTO ANNIE GENTILS GALLERY Man mad with fear.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium