Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Naar Lierse kijken? We zijn dan aan het vieren”

ExPalliete­rs Jurgen Raeymaecke­rs (Lyra) en Stein Huysegems (Heikant) morgenavon­d tegenover elkaar in Berlaarse topper

- THOMAS STANDAERT

Met Lyra – FC Heikant krijgt Berlaar morgenavon­d een rasechte topper voorgescho­teld. Een duel ook tussen twee exspitsen van de grote buren uit Lier. Zowel Stein Huysegems (Heikant) als Jurgen Raeymaecke­rs (Lyra) begon zijn carrière op het Lisp. Nu ontmoeten de twee elkaar opnieuw als tegenstand­ers in eerste provincial­e. Wij brachten ze samen voor een vooruitbli­k.

Al aan het tellen naar de match van het jaar, heren?

Huysegems: “Toch wel. Het is een topper, hé. Een derby tussen twee clubs die goed bezig zijn en samen de derde plaats delen. Dat spreekt wel aan. In Heikant leeft die wedstrijd enorm. Bij Lyra ook, denk ik?”

Raeymaecke­rs: “Zeker, dat merk je alleen al aan hoeveel volk er komt kijken. Onze Business Club is voor de eerste keer dit seizoen uitverkoch­t en er

komt ook nog een winterbar met jeneverkes.”

Beide clubs mikken op de eindronde?

Raeymaecke­rs: “Meer zit er vrees ik niet in. Ternesse staat negen punten voor. Die zijn gaan vliegen. Met deze jonge groep was meteen opnieuw promoveren geen absolute must. Maar als je via de eindronde toch die kans krijgt, moet je ze proberen grijpen.”

Huysegems: “Voor Heikant ligt het een beetje anders. Als promovendu­s had de club niet verwacht meteen mee te doen voor de top vijf. Onze start was moeilijk, maar daarna hebben we een mooie reeks neergezet. Met het vertrouwen en de sfeer in de groep zit het goed. Het doel is nu de eindronde en dan zien we wel. Voor een club als Heikant zou dat al heel mooi zijn.”

Zijn jullie op persoonlij­k vlak tevreden over jullie eerste seizoen in eerste provincial­e?

Huysegems: “De start was lastig. Ik kampte met naweeën van een blessure die ik nog meesleepte van vorig seizoen. De eerste acht wedstrijde­n had ik het wel zwaar, maar sindsdien is het beter beginnen te gaan. Ondertusse­n zit ik aan acht doelpunten. Daar wil ik er nog wel een paar bijdoen. Hopelijk zaterdag al

(lacht).”

Raeymaecke­rs: “Ik ben ook geblesseer­d aan het seizoen begonnen. De heenwedstr­ijd op Heikant was mijn eerste match van het seizoen. Vanaf dan ben ik er altijd bij geweest en scoorde ik er vijf, maar door allerlei blessures is het moeilijk om nog helemaal voluit te gaan. Ik heb dan ook beslist dat dit mijn laatste seizoen is. Het lichaam wil gewoon niet meer mee.”

Beginnen deden jullie allebei bij Lierse. Ooit samen in de ploeg gestaan?

Raeymaecke­rs: “Niet zo vaak. Stein is drie jaar ouder dan ik. Ik heb hem als supporter nog zien doorbreken in de eerste ploeg. Bij de reserven zullen we nog wel een paar keer samen hebben ge- speeld, maar niet in de eerste ploeg.”

Huysegems: “Toen jij bij de A-kern kwam, was ik al naar AZ. Ik kende hem wel als een van de grote talenten van Lierse destijds. Niet iedereen mag op zijn zestiende al meedoen met de beloften.”

Jij moest de nieuwe Huysegems worden?

Raeymaecke­rs: “Dat zullen ze wel gehoopt hebben (lacht). Mijn eerste jaren bij de A-kern waren nochtans goed. Ik scoorde in een van mijn eerste matchen als invaller op Westerlo. Een moment dat ik nooit zal vergeten. Maar in mijn derde seizoen is het bergaf beginnen te gaan met Lierse. Dat was het jaar van de zaak-Ye. Net voor het einde van dat seizoen wilden ze mijn contract verlengen, maar amper een paar dagen later trokken ze dat voorstel opnieuw in. Van de ene dag op de andere moest ik weg bij de club van mijn hart. Ik werd verkocht aan Roeselare, maar daar klikte het niet met de trainer. Daarna kwam OH Leuven, waar ik nauwelijks heb gespeeld door blessures. Vanaf dan ben ik afgezakt naar derde, vierde en nu uiteindeli­jk in eerste provincial­e.”

De carrière van Stein leest dan weer als een jon

gensdroom.

Huysegems: “Ik heb bij een paar prachtige clubs gespeeld, ben zestien keer Rode Duivel geweest en stond met AZ in 2005 op één seconde van de finale van de UEFA-beker. Ook die twee jaar in Nieuw-Zeeland zou ik meteen overdoen. Een geweldige ervaring, een prachtig land en supervrien­delijke mensen.”

Vloek je niet als je dat hoort, Jurgen?

Raeymaecke­rs: “Ik denk dat iedereen daar wel van droomt. Maar het is heel weinigen gegeven. Eerlijk is eerlijk: Stein had ook meer talent dan ik. Oké, de vele blessures hebben zeker niet geholpen, maar los daarvan denk ik wel dat ik net dat beetje talent tekortkwam om een lange carrière als prof uit te bouwen. Toen ik 21 was, ben ik opnieuw beginnen te studeren en vanaf mijn 23ste ben ik aan de slag gegaan in de logistiek.”

Stein, sinds enkele maanden werk je als postbode. Hoe valt dat mee?

Huysegems:“Heel goed. Nadat mijn contract bij Dessel was afgelopen, heb ik enkele maanden thuis gezeten. Dat begon al snel te vervelen. Ik wilde ook geen vijf dagen per week bezig zijn met voetbal, een carrière als coach of makelaar zag ik dan ook niet zitten. Omdat ik meer

tijd met mijn gezin wilde doorbrenge­n, zochtiknaa­reenjobwaa­rikvroegko­nbeginnen en kort na de middag klaar was om de kindjes van school te halen. Dit is ideaal, ook al begin ik om

half vijf ‘s ochtends.”

Raeymaecke­rs: “Met de fiets?”

Huysegems: “Neen, met het brommer

ke. Eerst doe ik mijn krantenron­de met de camionette. Dan begin ik

met sorteren, inpakken en wegwezen voor mijn ronde in Heist

op-den-Berg.”

Word je vaak herkend?

Huysegems: “Dat gebeurt wel eens. Er zijn mensen die het vreemd vinden dat ik nu werk als postbode. Ze denken dat ik geld genoeg heb verdiend. Ik heb wel een mooie som bijeen gespaard, maar dan noghebikge­enzinomopm­ijn34stehe­le dagen thuis te zitten niksen. Ik wil bezig blijven, een centje verdienen en toch nog tijd hebben voor mijn gezin.”

Tegelijk met jullie speelt ook Lierse morgenavon­d een levensbela­ngrijk duel tegen Antwerp. Zie je ze nog in staat om te promoveren?

Raeymaecke­rs: “Ze hebben nog een kans, maar het wordt niet gemakkelij­k.”

Huysegems: “Verliezen tegen Antwerp en het is gedaan, vrees ik.”

Iets om na jullie match nog snel mee te pikken?

Huysegems: “Juist, die zijn dan nog bezig. Laatste halfuur samen kijken in de

kantine, Jurgen?”

Raeymaecke­rs: ““We zullen zien. Wij zijn dan waarschijn­lijk nog onze over

winning aan het vieren (lacht).”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Stein Huysegems (links) en Jurgen Raeymaecke­rs
vechten om de bal. Morgen staan de twee exspelers van Lierse
ook op het veld tegenover mekaar.
FOTO TOM GOYVAERTS Stein Huysegems (links) en Jurgen Raeymaecke­rs vechten om de bal. Morgen staan de twee exspelers van Lierse ook op het veld tegenover mekaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium