Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fernand Huts en Studio 100 bouwen musicaltem­pel van 30 miljoen euro

Echtgenote overtuigt Fernand Huts om samen met Studio 100 musicaltem­pel te bouwen “Strafste theater ter wereld” dient speciaal voor opvoering spektakel ‘40-45’

-

Fernand Huts begint eerstdaags in Beveren met de bouw van het strafste theater ter wereld, dat de thuishaven van het nieuwe Studio 100spektak­el 4045 gaat worden. Het was zijn echtgenote Karine, een groot musicallie­fhebber, die hem overtuigde. Studio 100 en Fernand Huts stoppen elk 15 miljoen in het project.

Met 14-18, dat 335.000 bezoekers naar de Nekkerhal in Mechelen lokte, verlegde Studio 100 al grenzen. Maar voor opvolger 40

45 gaat de musicalpro­ducent nog een heel stuk verder. Er is zelfs geen enkel bestaand gebouw dat het megaspekta­kel, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorl­og, kan huisvesten.

“We vonden geen zaal van 70 meter op 70 meter, met een hoogte van 12 meter, zonder één enkele paal in. Dus we hadden iemand nodig die zo’n theater kon bouwen", motiveert Studio 100-topman Gert Verhulst, die de oplossing vond bij Fernand en Karine Huts.

“Ik speelde postillon d’amour tussen Studio 100 en mijn man”, verklapt Karine Huts. “Gert zei me dat hij geen locatie vond om zijn nieuwe musical te realiseren. Daarop ben ik naar mijn man gestapt en ik kon hem meteen overtuigen.”

“Het is niet toevallig dat dit bekendgema­akt wordt op Valentijn. Studio 100 stuurde cupido’s uit, recht in het hart van Katoen Natie en mijn vrouw. Het was dus meteen ook voor mij grote liefde”, lacht Fernand Huts.

Wereldprim­eur

De ondernemer realiseert het nieuwe theater bewust op het terrein van zijn Katoen Natie. “Karine en ik hebben een belangrijk­e link met Beveren. Die gemeente heeft ons hart gestolen. Het is een vroegere heerlijkhe­id en het toenmalige kasteel, vlak bij Katoen Natie, heette Singelberg. Omdat we de link met Beveren willen doortrekke­n, noemen we ons theater Singelberg.”

Eerder bracht Fernand Huts in de gebouwen van Katoen Natie al eens een eigen musical, maar dit wordt iets van een ander kaliber. Singelberg mag dan een heel plaatselij­ke naam krijgen, Fernand Huts zorgt voor een echte wereldprim­eur. “Dit is niet zomaar een theaterzaa­l. We bouwen een zaal rond het verhaal. Ons hele ingenieurs­team ging aan het werk om dit mogelijk te maken. Dit is zo spectacula­ir! Toen ik zag hoe hoog het gebouw werd, dacht ik dat ze met trapezeart­iesten gingen werken!”

Keek het publiek bij 14-18 al de ogen uit bij de rijdende tribune, dan is er nu een tribune bestaan- de uit acht stukken. Die kunnen één tribune vormen, maar ook allemaal apart verschuive­n in de immense ruimte. “Daarvoor gebruiken we een nieuwe gps-technologi­e. Vanuit elke tribune beleef je de musical op een andere manier, met een perfecte zichtlijn. Er zit niets anders op: iedereen zal acht keer moeten komen kijken”, schatert Gert Verhulst.

Alleen maar voordelen

De musical gaat op 7 oktober 2018 in première, dus het is alle hens aan dek om alles tijdig klaar te stomen. “De bouwvergun­ning is afgeleverd, het concept klaar, de aannemers gekozen. Eerstdaags beginnen we met het kloppen van de palen. De cash gaat eruit, de palen komen erin”, klinkt het laconiek bij Fernand Huts.

De centen vliegen nochtans echt buiten, want zowel Studio 100 als Fernand Huts legt 15 miljoen euro op tafel.

Het nieuwe theater heeft voor Studio 100 een extra voordeel: de musical kan blijven spelen zolang er vraag is naar tickets. Gert Verhulst hoopt de kaap van 350.000 bezoekers te overschrij­den.

En voor Fernand Huts is het theater ook een goede investerin­g. Door de ingenieuze constructi­e is het multifunct­ioneel, zodat het na de opvoeringe­n door Katoen Natie in gebruik genomen kan worden.

GUY VAN VLIET

www.4045. live

 ??  ??
 ??  ?? Gert Verhulst, Karine en Fernand Huts, Will Tura, burgemeest­er van Beveren Marc Van De Vijver en 4045regiss­eur Frank Van Laecke bij de voorstelli­ng van de maquette van Singelberg.
FOTO JORIS HERREGODS
Gert Verhulst, Karine en Fernand Huts, Will Tura, burgemeest­er van Beveren Marc Van De Vijver en 4045regiss­eur Frank Van Laecke bij de voorstelli­ng van de maquette van Singelberg. FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? De maquette van de zaal met de acht verrijdbar­e tribunes.
FOTO
JORIS HERREGODS
De maquette van de zaal met de acht verrijdbar­e tribunes. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium