Gazet van Antwerpen Stad en Rand

12.000 extra plaatsen op Antwerpse trams

Spectacula­ire capaciteit­sverhoging bij De Lijn, regering doet ook recordinve­stering in fietspaden

- CHRISTOF WILLOCX

Vervoersma­atschappij De Lijn creëert in twee jaar tijd 12.000 extra plaatsen op trams in Antwerpen. Dat gebeurt dankzij de ingebruikn­ame van de nieuwe Albatrosvo­ertuigen. De Vlaamse regering plant ook een recordinve­stering in fietspaden.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de eerste minister zijn die in zijn regeerperi­ode meer dan een miljard euro investeert in het openbaar vervoer. “In de periode 2014-2019 investeren we in Vlaanderen 1,2 miljard euro. Daarvan zal 816 miljoen euro vanaf nu tot het einde van de regeerperi­ode in 2019 worden uitgegeven”, zegt Ben Weyts. “Het Vlaamse investerin­gsbudget voor het openbaar vervoer ligt in 2017 liefst 43% hoger dan in 2015. In Antwerpen investeren we onder meer in de Noorderlij­n, een tramverbin­ding van het Eilandje met het Centraal Station en het stadscentr­um. We investeren ook in vlotte overstapmo­gelijkhede­n tussen de auto, de trein, de bus en de fiets. Daarvoor nemen we onder meer de stationsom­geving van Mechelen onder handen.”

Albatrostr­ams

Een van de meest spectacula­ire resultaten van Weyts’ mobiliteit­sbeleid is de toename van het aantal zitplaatse­n op trams in Antwerpen. Dat komt door de ingebruikn­ame van nieuwe Albatrostr­ams, die sinds september 2015 in Antwerpen rijden. “Op de Albatros-trams die nu in Antwerpen rijden, zijn 11.606 plaatsen”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn in Antwerpen. “Na de zomer komen daar in enkele maanden tijd nog eens 4.438 plaatsen bij, omdat er dan veertien nieuwe Albatrosse­n in gebruik worden genomen.”

De Lijn zal in twee jaar tijd met behulp van Vlaams overheidsg­eld dus 16.044 nieuwe plaatsen op trams in de stad Antwerpen creëren. “Netto gaat het om 11.994 plaatsen, omdat er ook enkele oude trams uit dienst zijn genomen”, zegt Van de Vreken.

Aanleg van fietspaden

Ben Weyts investeert ook in nieuwe fietsinfra­structuur. “Het investerin­gsbudget voor de fiets ligt dit jaar 25% hoger dan in 2015”, zegt Ben Weyts. “We gaan tot het einde van de regeerperi­ode in 2019 nog 300 miljoen euro extra in fietspaden investeren.”

De focus ligt op tachtig nieuwe fietssnelw­egen – of delen daarvan – en het wegwerken van ‘missing links’, zodat fietspaden ook naast, boven of onder autowegen doorlopen. “We gaan die cruciale hia- ten eindelijk aanpakken en zo de aantrekkin­gskracht van de fiets sterk verhogen”, zegt Weyts.

Weyts komt binnenkort met een groot fietsinves­teringspla­n, dat de investerin­gen in fietsinfra­structuur voor de volgende jaren omvat.

“Snelheid trams moet omhoog”

Wouter Van Besien, Vlaams Parlements­lid en mobiliteit­sspecialis­t van oppositiep­artij Groen, juicht de plannen van Weyts toe. “Wij applaudiss­eren voor elke euro die naar openbaar vervoer en fietspaden gaat”, zegt Van Besien. “We willen er nu op toezien dat de beloofde projecten ook echt worden uitgevoerd. Er zijn nu wel meer plaatsen op trams in Antwerpen, maar de trams zouden nog frequenter moeten rijden. Ook de gemiddelde snelheid van de trams moet naar omhoog. En de reizigers krijgen nog te vaak geen informatie over de trams die onderweg zijn. De informatie­borden werken niet altijd naar behoren.”

 ?? FOTO IDH ??
FOTO IDH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium