Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamantmag­istraat Peter Van Calster ontslagen

-

De tuchtrecht­bank in Gent heeft magistraat Peter Van Calster ontslagen. Het ontslag komt er omdat hij een eigen onderzoek naar illegale telefoonta­ps zou hebben ingesteld.

Peter Van Calster is al meer dan tien jaar de meest gevreesde man in diamantmid­dens. In 2005 trok hij ten strijde tegen de alomtegenw­oordige fiscale fraude binnen de sector. Dat leverde enkele belangwekk­ende dossiers op, en onderzoeke­n naar HSBC, Omega Diamonds en Monstrey droegen de stempel van de diamantmag­istraat. In 2012 belandde hij in het middelpunt van de diamantoor­log binnen het Antwerpse parket. Hij verweet zijn oversten Christiaan Nys en toenmalig procureurg­eneraal Yves Liégeois tussen te komen ten voordele van de diamantsec­tor. Van Calster werd uit- eindelijk opzijgesch­oven en mocht enkel nog kleinere fraudedoss­iers buiten de stad Antwerpen behandelen.

In beroep

In de nasleep van de diamantoor­log haalde hij zich ook nog twee tuchtonder­zoeken op de hals. Hij zou eigenhandi­g op onderzoek gegaan zijn bij telecomope­ratoren om uit te zoeken of zijn telefoon illegaal afgeluiste­rd werd. In afwachting van de uitspraak van de tuchtrecht­er werd Van Calster geschorst.

Gisteren besliste de rechtbank dat de magistraat ontslagen moet worden. Van Calster en zijn advocaat, Johan Vangenecht­en, gaan in beroep tegen het ontslag. De magistraat noemt zijn ontslag “bijzonder pijnlijk”. “Ik heb 27 jaar hard gewerkt voor Justitie, dus dit is uiteraard bijzonder hard”, zei hij tegen de VRT. (sare)

 ??  ?? Peter Van Calster.
FOTO BELGA
Peter Van Calster. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium