Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoek zelf maar je weg

Je rijbewijs halen belooft een pak moeilijker te worden

-

Jongeren die straks hun rijbewijs willen halen, smeren hun benen het best al in. De regels van het vernieuwde examen zijn bekend en het belooft een pak moeilijker te worden. Of er meer jonge chauffeurs zullen buizen? De autorijsch­olen denken van wel.

Meer manoeuvres, minder foutmarge, rijden op gps en een bijkomende ‘risicoperc­eptietest’. Vanaf 1 juni wordt zowel het theoretisc­h als het praktisch rijexamen heel wat strenger. Dat bevestigt Marie De Backer van Goca, de koepel- vereniging van de examencent­ra. “Dat was ook de bedoeling. We hopen door een betere rijopleidi­ng en -examinerin­g dat er minder ongevallen op onze wegen gebeuren en ook dat het aantal verkeerssl­achtoffers zal dalen.”

Meer oefenterre­inen nodig

Een strenger examen betekent ook dat waarschijn­lijk meer jongeren niet van de eerste keer door het rijexamen geraken. Vandaag slaagt zo’n 61% van de kandidaten meteen in het theoretisc­h examen, voor het praktijkex­amen is dat zo’n 52%. Rijscholen vermoeden dat die slaagperce­ntages aardig zullen dalen, zeker voor wie niet langs de rijschool passeert. “Want tijdens het examen moet je veel meer manoeuvres kunnen”, zegt Peter Landsheere van VAB rijscholen.” Die vlot uitvoeren, zonder dat een lesgever van de rijschool je tal van handige trucjes leerde, is voor een beginnende chauffeur echt niet evident.”

Hij vermoedt dan ook dat er veel meer vraag komt naar oefenterre­inen waar jongeren – die leren rijden met hun ouders – de manoeuvres kunnen inoefenen.

Vandaag slaagt ongeveer de helft van de kandidaten meteen in het praktijkex­amen. Rijscholen verwachten dat dat gaat dalen.

WERNER ROMMERS

 ?? FOTO RR ?? Volgens autorijsch­olen zullen er door het nieuwe rijexamen meer jongeren buizen.
FOTO RR Volgens autorijsch­olen zullen er door het nieuwe rijexamen meer jongeren buizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium