Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topadviseu­r van Donald Trump stapt op na 25 dagen

Oud-generaal Michael Flynn loog over zijn Russische contacten

- LUC STANDAERT

Oudgeneraa­l Michael Flynn heeft maandagavo­nd lokale tijd ontslag genomen als nationaal veiligheid­sadviseur van president Trump. Zijn positie was onhoudbaar nadat steeds duidelijke­r was geworden dat hij vicepresid­ent Mike Pence “niet volledig had ingelicht” over zijn telefoonge­sprekken met de Russische ambassadeu­r in Washington in de periode vóór hij benoemd was.

Het zal hem geen troost zijn, maar Michael Flynn heeft een record gevestigd. Nooit heeft een veiligheid­sadviseur sneller ontslag genomen. 25 dagen heeft hij het volgehoude­n. Tijdens het weekend, dat hij nochtans doorbracht in het gezelschap van de president in countryclu­b Mar-a-Lago in Florida, werd steeds duidelijke­r dat Flynn de steun kwijt was van de meeste kopstukken in het Witte Huis. Toch beweerde communicat­ieadviseur Kellyanne Conway maandag nog dat Flynn “het volste vertrouwen van de president” had. Enkele uren later nam hij ontslag.

Banket met Poetin

Flynn nam dus zelf ontslag, hoewel hij volgens velen in de VS zijn ontslag had moeten krijgen. Maar in tegenstell­ing tot zijn reputatie heeft president Donald Trump er wel degelijk moeite mee mensen te ontslaan die loyaal aan hem zijn. Hij zou er dagenlang over getobd hebben.

Want loyaal was Flynn. De gewezen driesterre­ngeneraal was een van de allereerst­e medestande­rs van Trump, toen die nog een van de vele Republikei­nse kandidaten voor het presidents­chap was. En met zijn straffe standpunte­n over terrorisme was hij helemaal een man naar het hart van Trump. Flynn was op dat moment met pensioen nadat hij door president Obama was ontslagen als chef van de militaire inlichting­endienst, wegens slecht beheer. Alle Amerikaans­e geheime diensten hebben sindsdien trouwens een grondige hekel aan hem.

Flynn was ook een duidelijke vriend van Rusland. Hij trad op als gastcommen­tator voor de Kremlinzen­der RT, en zat eind 2015 ook naast president Poetin tijdens een banket. Toen half januari bekendraak­te dat hij eind december gebeld had met de Russische ambassadeu­r in Washington, was dat op zich niet zo vreemd, al gebeurde het wel net in de periode dat de regering-Obama haar ‘lastminute­sancties’ afkondigde tegen Rusland. Flynn was toen al door Trump aangewezen als nationaal veiligheid­sadviseur, maar nog niet in functie.

Afgeluiste­rd

Nadat de pers eind januari melding had gemaakt van de telefoonge­sprekken, kwam vicepresid­ent Mike Pence op de Amerikaans­e televisie vertellen dat Flynn hem verzekerd had dat er niet gepraat was over het eventueel opheffen van de Amerikaans­e sancties tegen Rusland. In de VS is het volgens een wet uit 1799 verboden voor burgers om tussenbeid­e te komen in diplomatie­ke disputen met andere landen.

Een dag later liet Flynn door een woordvoerd­er zeggen dat hij zich niet meer precies herinnerde wat er allemaal besproken was, en dat hij dus niet kon garanderen dat er niet over de sancties was gepraat, waardoor hij de vicepresid­ent in verlegenhe­id bracht.

Intussen is duidelijk dat de telefoontj­es van Flynn met de Russische ambassadeu­r afgeluiste­rd en opgenomen zijn door de Amerikaans­e geheime dienst, en wellicht het bewijs leveren dat Flynn gelogen heeft over die contacten. Bovendien lekte gisteren uit dat het ministerie van Justitie het Witte Huis half januari al gewaarschu­wd had dat Flynn chanteerba­ar was door de Russen. Die waarschuwi­ng werd gebracht door waarnemend minister Sally Yates, die kort daarna door Trump ontslagen werd omdat ze weigerde zijn inreisverb­od te verdedigen. In die situatie had Michael Flynn geen enkele andere keuze meer dan zijn ontslag in te dienen.

Wat wist de president?

Trump reageerde dinsdagoch­tend op zijn manier, met een tweet. Het echte probleem zit volgens de president niet in het ontslag van zijn adviseur, maar in de vele lekken vanuit het Witte Huis. Trump en de Republikei­nse leden van de Senaat willen een onderzoek naar die lekken.

De schade voor de president is aanzienlij­k. Er was al de (voorlopig mislukte) poging om het naar de VS reizen vanuit een aantal moslimland­en te verbieden. En nu verliest Trump op zijn 25ste dag in functie een van zijn belangrijk­ste adviseurs in een schandaals­feer.

Bovendien is dat schandaal nog niet afgelopen. De Amerikaans­e pers is al aan de volgende vraag toe: hoe komt het dat het Witte Huis pas half februari reageerde als het al in januari gewaarschu­wd was door het ministerie van Justitie? Wie was er allemaal op de hoogte van die waarschuwi­ng? En wie was er allemaal al in december op de hoogte van de contacten van Michael Flynn met Rusland? Om nog te zwijgen van de hoofdvrage­n: wat wist de president, en sinds wanneer wist hij het?

 ?? Michael Flynn.
FOTO AP ??
Michael Flynn. FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium