Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In ongenade gevallen door voorliefde voor Disney

Halfbroer van Noord-Koreaanse leider vermoord op luchthaven van Kuala Lumpur

-

Kim Jongnam (46), de oudste halfbroer van de NoordKorea­anse leider Kim Jongun, is vermoord, vermoedeli­jk met gifnaalden. Hij was ooit eerste kandidaat om zijn vader op te volgen, tot hij in ongenade viel omdat hij met een vals paspoort naar Disneyland in Japan wilde.

Opgeruimd staat netjes: het blijft het devies van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Nadat hij eind 2013 zijn favoriete oom Jang Song-thaek en diens hele familie had laten executeren, zou hij nu ook zijn halfbroer Kim Jong-nam uit de weg hebben geruimd. Er de- den al langer geruchten de ronde dat hij de kritiek van Jong-nam op zijn beleid kotsbeu was.

Kim Jong-nam, die sinds een jaar of vijftien vrijwel in ballingsch­ap leefde in de Zuid-Chinese enclave Macau, zou op de luchthaven van Kuala Lumpur zijn aangevalle­n door twee vrouwelijk­e geheime agenten, die hem evenveel gifnaalden in de nek plantten.

Volgens een politiewoo­rdvoerder klaagde Jong-nam over een drukkende pijn. “Hij had het gevoel dat iemand van achteren zijn gezicht vasthield. Hij werd plots misselijk en smeekte om hulp. Hij werd weggebrach­t in een ambulance, maar is onderweg naar het ziekenhuis overleden.” De aanvallers konden zich met een taxi uit de voeten maken.

Zuid-Koreaanse media waren er als de kippen bij om de moord in de schoenen van Kim Jong-un te schuiven en de getroeblee­rde relatie van de halfbroers in de verf te zetten. Want niet Kim Jong-un, maar Kim Jong-nam was tot 2001 de gedoodverf­de opvolger van de ‘Geliefde Leider’ Kim Jong-il.

Disneyland

In dat jaar zou Jong-nam echter al zijn kansen vergooid hebben door met een vals Dominicaan­s paspoort naar Japan te willen reizen. Hij wilde er als grote tekenfilml­ief- hebber Disneyland bezoeken, maar daar stak de douane een stokje voor. Het werd een retourtje naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het beschamend­e diplomatie­ke incident kostte Jongnam naar verluidt zijn aanstaande leiderscha­p. Sindsdien verdeelde hij zijn tijd voornameli­jk tussen Peking en Macau. Aanvankeli­jk was hij nog mild toen hij in 2010 vernam dat niet hij, maar Kim Jongun zijn vader zou opvolgen. “Ik heb daar geen probleem mee”, zei hij. Maar gaandeweg werd hij steeds kritischer voor het Noord-Koreaanse systeem van erfopvolgi­ng. Dat heeft hem nu waarschijn­lijk het leven gekost. (wdb)

 ?? FOTO AP ?? Kim Jongnam was een criticus van het beleid van zijn halfbroer.
FOTO AP Kim Jongnam was een criticus van het beleid van zijn halfbroer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium