Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werk aan sport op het werk

Werkgevers­organisati­es, VDAB en Sport Vlaanderen stellen actieplan voor

- KOEN DE BEUCKELEER

Sport Vlaanderen, de VDAB en werkgevers­organisati­es Unizo, VOKA en NSZ stelden dinsdag een actieplan voor om sport op het werk te promoten. Bij chemiereus BASF is men alvast overtuigd.

WOUTER DE GEEST CEO BASF “We hebben eigen sportclubs, lanceerden een kookboek en hebben een frietvrije dag.”

Slechts 8% van de Vlaamse kmo’s voorzien sportinfra­structuur, terwijl 63% van de werknemers te weinig sport en 53% kampt met overgewich­t. Daarom besloot Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) de VDAB en de werkgevers­organisati­es samen rond de tafel te brengen. De werkgevers bleken al snel overtuigd van het nut van sportende medewerker­s. “Fitte werknemers zorgen voor een duurzamere samenlevin­g”, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo. “Sporten bevordert niet alleen de teamspirit en de werkcondit­ie, maar zorgt er ook voor dat werknemers met plezier langer aan het werk blijven.”

In het sportchart­er leggen de werkgevers niet alleen intenties, maar ook enkele concrete maatregele­n vast. Zo biedt Sport Vlaanderen bedrijven in de toekomst een gratis sport- en beweegscan aan. Die moet de sportivite­it van de werknemers in kaart brengen en resulteren in concrete verbeterac­ties.

BASF als voorbeeld

Het charter werd niet toevallig onderteken­d bij de Antwerpse chemiereus BASF, een bedrijf dat sportivite­it hoog in het vaandel draagt. “Om onze 3.000 werknemers fit te houden, stelden we een programma rond beweging, voeding en woon-werkbalans op”, zegt CEO Wouter De Geest. “We hebben een aantal interne sportclubs, lanceerden een eigen kookboek en hebben sinds kort een frietvrije dag in onze cafetaria.”

Asset manager Tom Catternan geeft zijn collega’s les in core sta-

bility, waarbij de deelnemers hoofdzakel­ijk rug- en buikoefeni­ngen uitvoeren. “Beide spiergroep­en worden zwaar belast door dingen te heffen, maar ook door een hele dag aan een bureau te zitten”, aldus Catternan.

Marathones­tafettes

Ook lopen is in trek bij de BASFmedewe­rkers. “Ieder jaar trekken we met 200 à 300 lopers naar de Antwerp 10 Miles en binnen het bedrijf organisere­n we geregeld marathones­tafettes tussen onze vestiginge­n in Antwerpen, Ludwigshaf­en en Berlijn”, zegt onderhouds­coördinato­r en marathonlo­per Philip Leyssens.

BASF-bedrijfsar­ts Elke Verwerft neemt vooral deel aan sessies met relaxatieo­efeningen, zoals tai chi en stoelyoga. “Die brengen je na een vergaderin­g weer helemaal tot rust”, lacht ze. “We houden onze activiteit­en bewust zo laagdrempe­lig mogelijk, zodat zowel beginnende als meer ervaren sporters aan hun trekken komen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Bij de Antwerpse chemiereus BASF hebben ze een programma rond beweging ontwikkeld, met onder meer stoelyoga.
FOTO DIRK KERSTENS Bij de Antwerpse chemiereus BASF hebben ze een programma rond beweging ontwikkeld, met onder meer stoelyoga.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium