Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de ban van mysterieuz­e affiches

Organisati­es die bijdragen tot een betere samenlevin­g vinden hartverwar­mende spreuken op het raam

- ARNOUT CILLISSEN

Dit daadkracht­ig werk tegen de stroom in vinden we dapper!’ Posters met zulke boodschap pronken op de ramen van enkele organisati­es die bijdragen aan een warmere samenlevin­g.

Sinds vrijdag duiken er steeds meer mysterieuz­e affiches op in Antwerpen. ‘We vinden jouw initiatief leuk! Jouw inzet voor een warme samenlevin­g laat ons niet koud.’ Die bemoedigen­de woorden moeten geëngageer­de Antwerpena­ren een extra duwtje in de rug geven. Maar het is nog onduidelij­k wie of welke organisati­e de stimuleren­de campagne op poten heeft gezet. Buiten een logo van een schoenafdr­uk zijn er geen nadrukkeli­jke referentie­punten. Onder meer de Bond zonder Naam, jongerence­ntrum Kavka, cultuurver­eniging Madam Fortuna en Kras Jeugdwerk troffen de poster aan op hun ruit. De uitverkore­nen kregen ook nog een ongeadress­eerde enveloppe met extra affiches in de brievenbus. Die mogen aangeplakt worden bij mensen of organisati­es die ook hun steentje bijdragen aan een betere samenlevin­g.

Goed gevoel

Ook bij voedselbew­egingscoll­ectief De Beek in de Van Diepenbeec­kstraat bij de wijk Zurenborg schittert de mysterieuz­e affiche op de venster. “We hebben ze vorige vrijdag op onze ruit aangetroff­en”, zegt medeoprich­ter Iwan Van Vlierbergh­e. “Het geeft ons echt een goed gevoel. Dit wil toch zeggen dat we goed bezig zijn. De bood- schap op de poster sluit goed aan bij wat we met De Beek willen bereiken. We zijn hier zeven jaar geleden gestart met enkele vrienden. Enerzijds willen we voedselver­spilling tegengaan en onze ecologisch­e voetafdruk verkleinen, daarom koken we bijvoorbee­ld met voedselove­rschotten. Anderzijds dragen we gezellighe­id en toegankeli­jkheid hoog in het vaandel. Iedereen is hier welkom om zijn voeten onder tafel te schuiven.”

Bij het voedselbew­egingscoll­ectief lag er ook een bruine enveloppe met twee extra posters onder de deurmat. “We zijn aan het nadenken wie we nog kunnen plezieren met zo’n affiche”, legt Iwan uit. Op de enveloppe staat hetzelfde logo als op de poster.

Tasten in het duister

In de zomer van 2016 doken bijna identieke posters al op in Mechelen. Zo werden Kabas – een verpakking­svrije winkel – en vzw Prinses Harte, een organisati­e ten voordele van kinderen met kanker, aangenaam verrast. Ook zij blijven in het duister tasten. “We hebben nooit kunnen achterhale­n wie de poster op de ruit van onze zaak heeft geplakt”, luidt het bij de zaakvoerde­rs Sofie en Anneleen van Kabas.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Iwan Van Vlierbergh­e van voedselbew­egingscoll­ectief De Beek toont uiterst fier de geheimzinn­ige affiche.
FOTO PATRICK DE ROO Iwan Van Vlierbergh­e van voedselbew­egingscoll­ectief De Beek toont uiterst fier de geheimzinn­ige affiche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium