Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het pikt toch een beetje”

-

Belgisch kampioene verspringe­n Jolien Leemans (22) neemt zaterdag op het BK indoor in Gent afscheid van de atletiek. De geneeskund­estudente geeft de voorrang aan haar stage.

De laatste jaren combineerd­e Leemans haar studie geneeskund­e nog met atletiek. Ze behaalde Belgische titels bij de beloften, werd Vlaams kampioene en vorige zomer zelfs Belgisch kampioene. Maar nu ze aan haar stageperio­de begint, wordt atletiek op hoog niveau onmogelijk. “Ik zie de combinatie tussen de lange werkuren en vijf à zes keer peer week trainen echt niet zitten. Daarom heb ik besloten om te stoppen. Liever nu op een redelijk hoog ni- veau stoppen, dan dat ik het nog zou blijven proberen. Toch voortdoen om dan een minder niveau te halen, zou ik enorm frustreren­d vinden. Dat kan ik mentaal niet opbrengen.”

Op het BK indoor in Gent komt Leemans zaterdag een laatste keer in actie. “Daar doe ik mijn laatste wedstrijd. Omdat ik een probleem aan de knie heb, kan ik enkel de 60 m lopen. Ik zal er gewoon nog één keer van genieten, een laatste keer het startschot horen en dan afscheid nemen. Natuurlijk ga ik nog naar de wedstrijde­n blijven komen, maar het zal toch helemaal anders zijn. Zaterdag ben ik op de IFAM komen supportere­n. Daar pikte het toch wel een beetje. Zeker toen ik naar het verspringe­n zat te kijken.”

Ondanks haar sterke persoonlij­ke records (6m04 indoor en 6m26 outdoor) mocht Leemans nooit deelnemen aan een groot internatio­naal kampioensc­hap. “Dat kwam deels omdat ik vaak te veel op de limiet focuste, terwijl ik eigenlijk op mijn best presteer als ik gewoon rustig en ontspannen kan springen.”

Ondanks dat had de atlete de laatste jaren wel een vaste stek aan de Belgische top. “Het hoogtepunt uit mijn carrière vond ik het BK outdoor van vorige zomer waar ik won met 6m32. Het moeilijkst­e moment was het missen van de limiet voor het EYOF (de Europese jeugdolymp­ische

Spelen, red.). Dat was een serieuze tegenvalle­r. Daarna was ik even de motivatie kwijt, maar ik heb me nadien wel herpakt. Ik ga de atletiek sowieso missen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium