Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“IJs moet minstens een nacht rijpen, zoals goed stoofvlees”

IJsbereide­rs strijden om officieuze Belgische titel tijdens Gelato Tour Benelux

- KRISTIN MATTHYSSEN

Zeg nooit zomaar ‘crèmeglace’ tegen een ijsje. Tijdens het Belgisch kampioensc­hap ijsbereide­n, gisteren in Pulderbos, bewezen de 33 deelnemers dat het echt een kunstdisci­pline is.

Het officieel Belgisch kampioensc­hap was het niet, maar omdat er nog geen BK ijsbereide­n bestaat, mag Carpigiani Ambachteli­jk Benelux uit Pulderbos (Zandhoven) die titel wel min of meer gebruiken. De drie eersten mogen ons land vertegenwo­ordigen tijdens de Europese finale voor de Gelato World Tour, een prestigieu­s evenement van Carpigiani, een fabrikant van ijsmachine­s in Italië.

33 deelnemers verschenen aan de ijsmachine­s. Het werd een lange strijd, want de voorziene uitreiking om 14u vond uiteindeli­jk pas om 16.30u plaats. Het niveau lag zeer hoog. De jury onder leiding van ijsmonumen­t Luciano Ferrari uit Italië moest lang beraadslag­en. Alle bezoekers mochten ook proeven van de creaties. Uiteindeli­jk wonnen Sander en Wouter Tobback van L’Origien uit Kampenhout met hun passievruc­hten met mango. Tweede werd de curry-banaan van Kim Smet uit Hamme, die in La Tartine in Tielrode werkt. De bekende Crèmerie François uit SintNiklaa­s, vertegenwo­ordigd door Christophe Penneman, werd derde met cremotto met pistache, crumble en chocolade.

Cuberdonij­s met pistache

Beste Antwerpena­ar was Fred Crols van Het Chocoladeh­uisje uit Oostmalle die vierde werd met zijn ambachteli­jk chocolade-ijs. Het viel op dat hij het eenvoudig hield. “Ik werk met eigen chocolade, die ik ook in onze winkel verkoop. Ik wou vandaag vooral meedoen om contacten te leggen met collega’s en eens te kijken hoe zij het aanpakken.”

IJsbereide­r Kurt Florkin werkt bij Fratelli, een ijssalon en tearoom op de Sint-Aldegondis­kaai in Antwerpen, dicht bij het MAS. Hij behaalde met zijn ‘tiranders’, een tiramisu met speculaas, een knappe achtste plaats. “De concurrent­ie was heel stevig vandaag. Alles verliep naar wens, al ben ik het niet gewend om met deze machines te werken. Ik vind deze wedstrijd tof, maar het is wel een beetje appelen met peren vergelijke­n. Misschien hadden ze beter de formule gekozen om alle deelnemers één basissmaak te la- ten bereiden, in combinatie met een smaak naar keuze. Nu is alles zo verschille­nd, van cuberdon-ijs met pistache tot ijs met orangettes. De meesten presentere­n hun ijs hier ook in een berg, dat is de Italiaanse manier.”

70 jaar oud recept

Erwin Hulsbosch nam deel voor het PIVA in Antwerpen, waar hij leerkracht is. Hij eindigde 26ste, met een recept dat al zo oud is als de school zelf. “Zo’n 70 jaar dus”, rekent Hulsbosch zelf om. “Het is ijs met Luikse wafel en gezouten karamel. Ik heb speciaal voor de verdedigin­g van ons Vlaams ijs gekozen, omdat wij zeker niet moeten onderdoen voor de Italianen. Maar je merkt vandaag wel dat de vijfkoppig­e jury bijna uitsluiten­d uit Italianen bestaat. Italiaans ijs staat nog steeds aangeschre­ven als het beste ter wereld. Italianen werken echter veel met poedertjes en kleurstoff­en, terwijl wij sterk zijn in artisanale producten. Hier wordt nog veel ijs bereid van echte hoevemelk.”

Erwin Hulsbosch is wel fan van de Italiaanse ijsbelevin­g. “Ik ben eens naar een ijsbeurs in Rimini geweest, die groter was dan het Autosalon van Brussel. Zelfs als het regent eten Italianen ijs, terwijl het hier nog te veel met zomerweer wordt geassociee­rd.”

Koud en warm

Dat ijsbereide­n een kunst is, bewees ook de manier waarop de deelnemers over hun ijs konden vertellen. Zo had Guy de Bakker - zijn échte naam - van Bakkerij De Bakker uit Lier zijn ‘compositie’ een dag laten ’rijpen’. Die compositie is de basismelkv­loeistof die ze meebrachte­n in emmers om ter plaatse af te draaien en te decoreren. “Er bestaan koude en warme ijsbereidi­ngen. Ik bereid mijn ijs altijd warm en laat het een dag rijpen, zoals je bij goed stoofvlees ook doet. Dan komt de smaak veel sterker door. Persoonlij­k vond ik sommige ijsbereidi­ngen hier vandaag nogal vergezocht. Ik houd meer van klassieker­s, zoals een goede mokka of vanille. Het viel me ook op dat weinig deelnemers handschoen­en en een haarnetje droegen tijdens het bereiden.”

Christophe Penneman van Crèmerie François uit Sint-Niklaas, goed voor brons, had zijn ijs thuis zelfs drie dagen laten rijpen.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Fred Crols van Het Chocoladeh­uisje in Malle werd vierde en is de beste Antwerpena­ar.
FOTO JOREN DE WEERDT Fred Crols van Het Chocoladeh­uisje in Malle werd vierde en is de beste Antwerpena­ar.
 ?? FOTO FOTO JOREN DE WEERDT ?? Kurt Florkin van Fratelli in Antwerpen, dichtbij het MAS. Hij werd achtste.
FOTO FOTO JOREN DE WEERDT Kurt Florkin van Fratelli in Antwerpen, dichtbij het MAS. Hij werd achtste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium