Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huwelijk tussen Peugeot-Citroën en Opel in de maak

- KRISTOF SIMOENS

De Franse autobouwer PSA – bekend van Peugeot, Citroën en DS – voert gesprekken met het Amerikaans­e General Motors over een mogelijke overname van Opel en diens Britse ‘kloon’ Vauxhall.

Het kan snel gaan in autoland. In 2014 stond PSA nog op de rand van het faillissem­ent en moest het worden gered met een miljardeni­nvestering door de Franse staat en de Chinese autogroep Dongfeng. Maar onder de nieuwe baas Carlos Tavares, een voormalige rallypiloo­t en de gewezen nummer twee van die andere Franse autogroep, Renault, knoopte het bedrijf weer aan met winst, met name door te focussen op minder maar lucratieve­re modellen.

PSA verkocht vorig jaar zo’n 1,44 miljoen auto’s in Europa, goed voor een marktaande­el van 10%. Opel, dat net geen miljoen auto’s sleet, is goed voor 6,7% van de markt. Als de overname doorgaat, krijgt de nieuwbakke­n fusiegroep zo’n 16 à 17% van de Europese markt in handen. Daarmee zitten de Fransen het Duitse Volkswagen-concern op de hielen.

PSA hoopt met de overname schaalgroo­tte te krijgen en kosten te kunnen besparen via groepsaank­open en het benutten van gezamenlij­ke platformen. En – belangrijk­er nog – de Fransen zouden ook toegang krijgen tot de Opel-technologi­e inzake elektrisch­e wagens. De GM-dochter staat op dat punt met onder meer de Almera-e al een pak verder dan de Fransen.

15 miljard verlies sinds 2000

Maar terwijl PSA dus het ergste achter de rug heeft, zit Opel nog altijd in slechte papieren. Moederbedr­ijf GM verloor met Opel al 15 miljard dollar sinds 2000. De sluiting van fabrieken – eerst die van Antwerpen in 2010, dan die van Bochum vier jaar later – en een terugtrekk­ing uit de Russische markt brachten weinig soelaas. En dan kwam daar nog eens het Brexit-referendum bovenop. Voor het Amerikaans­e GM, dat het van oorsprong Duitse Opel in 1929 inlijfde, zou een verkoop aan PSA dan ook een propere uitstap uit Europa betekenen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium