Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Legt koppels aan de leugendete­ctor

- TOM DE LEUR Koppels en exkoppels van alle leeftijden kunnen zich inschrijve­n via www.vier.be.

Vier gaat Vlaamse koppels onderwerpe­n aan een test met een leugendete­ctor. Het is niet de bedoeling naar ontrouw te peuteren. De zender zegt de koppels de kans te geven “het meest oprechte gesprek uit hun leven te voeren”.

Wat dacht je toen je mij voor het eerst zag? Heb je ooit iets gehad met een van mijn vriendinne­n? Dat soort vragen met een leugentje om bestwil beantwoord­en zit er niet in in een nieuw programma dat koppels onderwerpt aan een test met de leugendete­ctor.

Het programma met de voorlopige titel Eerlijk Waar is nog dit voorjaar op Vier te zien en wordt de Vlaamse versie van The Lie Detective (‘De Leugendete­ctive’, red.), dat sinds vorig jaar furore maakt op de Britse tv. In dat programma ondervraag­t een expert veertig tot vijftig koppels en ex-koppels apart, om hen vervolgens samen te brengen. Onder toezicht van de expert mogen de koppels elkaar vragen stellen en valt er niet te ontsnappen aan de waarheid: de expert zegt meteen of de vraag tijdens de individuel­e gesprekken naar waarheid is beantwoord of niet.

De ‘detective’ die de gesprekken met de Vlaamse koppels zal voeren, is de Nederlands­e communicat­ie- en leugenexpe­rt Gerard van den Berg, die Jani Kazaltzis al aan de leugendete­ctor legde in het programma Jani Gaat. De man

analyseert de stem van zijn gesprekspa­rtners met de Layered

Voice Analysis (LVA, de ‘gelaagde

stemanalys­e’, red.), een methode die gebruikt wordt door verzekeraa­rs en rekruteerd­ers. De methode is zeer betrouwbaa­r, zegt de expert. “Elke methode is te misleiden, maar dat is heel moeilijk als je weet dat een stem 129 lagen telt. Ik meet niet meteen een leugen, ik meet emotie in de stem.”

Joan De Winne, voormalig commandant van het identifica­tieteam van de federale politie met ervaring in leugendete­ctie, zegt dat stemanalys­e alleen betrouwbaa­r kan zijn als je de omstandigh­eden zo goed mogelijk controleer­t. “Je moet van elke kandidaat weten hoe die zich normaal gedraagt. Als ontrouw ter sprake komt, moet je precies weten wat een kandidaat onder ontrouw verstaat. Een leugen vaststelle­n is heel moeilijk, het perfecte systeem bestaat niet.”

Volgens Vier moet het programma “warme, intieme en soms grappige gesprekken opleveren die de koppels vaak dichter of opnieuw bij elkaar brengen”. De Britse versie gaat nochtans stevig door op ontrouw. “Het is niet onze bedoeling de koppels schade toe te brengen”, klinkt het bij Vier. “We gaan mensen tegen zichzelf beschermen, en uiteraard is er voor, tijdens en na psychologi­sche begeleidin­g.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S VIER, TIM DE BACKER ?? Gerard van den Berg legde Jani Kazaltzis al aan de leugendete­ctor in Jani Gaat.
FOTO'S VIER, TIM DE BACKER Gerard van den Berg legde Jani Kazaltzis al aan de leugendete­ctor in Jani Gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium