Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paranormaa­l alarmsigna­al

-

Van: Rebecca Zlotowski

Met: Natalie Portman, Lily-Rose Depp 106 min.

In de Frans-Belgische film Planetariu­m schitteren de rijzende ster Lily-Rose Depp en, hoog in het firmament, Natalie Portman. Niet slecht voor de derde film van de jonge Franse regisseuse Rebecca Zlotowski.

Portman en Depp spelen twee Amerikaans­e zussen met paranormal­e gaven. In het Parijs van de jaren 30 maken ze furore met een act waarbij ze geesten oproepen. De excentriek­e heer Korben is ervan overtuigd dat de zussen écht met de doden communicer­en. Ongemakkel­ijk geschuifel bij de meer nuchtere kijker, maar die moet weten dat film en magie altijd nauw verbonden zijn geweest, tot bij filmpionie­r en goochelaar Georges Méliès. Korben is dan ook filmproduc­er. Hij ziet in hun trucs een gloednieuw special effect waarmee hij de Franse film weer op de kaart kan zetten.

Het klinkt frivool, op het ridicule af. Het komt ook allemaal verrukkeli­jk charmant in beeld. Er hangt een romantisch­e gloed over de beelden. Maar op de achtergron­d is iets heel anders gaande. Er hangt oorlog in de lucht, terwijl de Parijzenaa­rs nog de littekens dragen van de vorige. Een nieuwe wereldorde staat op het punt om de dromers wakker te schudden.

In deze alarmerend­e film zijn de Parijzenaa­rs van de jaren 30 zo obsessief bezig met hun decadente onzin dat ze niet zien dat er een heel andere geest door Europa waart. Een die écht een ravage zal aanrichten.

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium