Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gecrasht op terugweg van studentenf­uif

Katelijne: twee doden, twee zwaargewon­den, dronken chauffeur als enige buiten levensgeva­ar

- (tdk, cds, dvd)

Een zware crash van een auto met vijf inzittende­n heeft gisterocht­end het leven gekost aan twee 18jarigen uit Wuustwezel. De bestuurder van de wagen verloor vlak bij hun kot in Sint-Katelijne-Waver de controle over het stuur. De vijf keerden terug van een studentenf­uif in Mechelen.

Na een slippartij van zo’n honderd meter knalde de auto eerst tegen een verkeersli­cht en ramde daarna drie geparkeerd­e auto’s. Eén inzittende overleed ter plaatse, een andere later in het ziekenhuis. Nog twee anderen (19 en 21) zijn kritiek. Alleen de bestuurder (19) is niet in levensgeva­ar. Volgens het parket reed hij zeker te snel en was hij licht geïntoxice­erd.

Zowel in het studentenm­ilieu als in thuisgemee­nte Wuustwezel wordt verslagen gereageerd op het overlijden van boezemvrie­nden Joren Brughmans en Mike van Rijthoven. “Ze genoten zo van het leven”, zegt Jorens beste vriendin Cato. “Ze zouden nooit iemand kwaad doen en stonden steeds klaar om te helpen. Gezworen kameraden waren het.”

Joren en Mike studeerden ontwerp- en productiet­echnologie aan de technologi­ecampus De Nayer van hogeschool Thomas More in Sint-Katelijne-Waver. Daar hingen de vlaggen gisteren halfstok. Er werd ook een rouwhoekje ingericht.

Twee doden en drie zwaargewon­den van wie er twee voor hun leven vechten. Dat is de vreselijke balans van een verkeerson­geval op de Liersestee­nweg in SintKateli­jneWaver. Een auto waarin vijf studenten zaten, kwam naast de rijbaan terecht en reed te pletter tegen enkele geparkeerd­e auto’s en de verkeersli­chten. De twee dodelijke slachtoffe­rs zijn allebei 18 en afkomstig uit Wuustwezel.

Het avondje uit van de vijf jongeren, die allen studeren aan de Thomas More Hogeschool in SintKateli­jne-Waver, liep gisterocht­end dramatisch af. “Ze waren naar een studentenf­uif geweest in café PaNique d’O in Mechelen. Iedereen heeft zich er geweldig geamuseerd. Iets voor vier uur reden de vijf vrienden terug naar hun studentenk­ot in Sint-Katelijne-Waver. Het is vreselijk wat hen op de terugweg overkomen is”, vertelt een medestuden­t van de hogeschool.

Op de Liersestee­nweg, op een boogscheut van hun studentenk­amer, verloor de bestuurder van de auto de controle over zijn stuur. De wagen ramde een paal waarop de verkeersli­chten van het kruispunt met de Clemenceau­straat hingen en smakte nadien nog eens tegen drie geparkeerd­e auto’s die op de parking van een appartemen­tsgebouw stonden.

De klap was verschrikk­elijk. “Ik was net wakker en hoorde een auto met hoge snelheid komen aanrijden. Dan ging hij hevig in de remmen en een fractie van een seconde later die hevige bonk. Ik ben gaan kijken en zag vier jongeren in de auto zitten. Ze waren er erg aan toe. Pas toen ik ook achter de auto ging kijken zag ik daar een jongeman liggen. Hij was wellicht uit het voertuig geslingerd. Die jongen bewoog totaal niet meer”, zegt een buurtbewoo­nster.

De bestuurder was op eigen kracht uit de auto geklauterd. “Hij was helemaal over zijn toeren en het viel op dat hij vooral bezorgd was om zijn passagiers. Hij riep voortduren­d hun namen. Wij hebben hem trachten te kalmeren”, klinkt het bij buren.

Licht geïntoxice­erd

De hulpdienst­en rukten massaal uit. Twee mug-teams, de brandweer en vijf ziekenwage­ns kwamen ter plaatse. De jongen die uit de auto was geslingerd, was wel- licht op slag dood. Zijn boezemvrie­nd stierf korte tijd na zijn aankomst in het ziekenhuis. Beide slachtoffe­rs zijn afkomstig uit Wuustwezel. Het gaat om Joren Brughmans en Mike van Rijthoven. Zij studeerden ontwerp- en productiet­echnologie in Sint-Katelijne-Waver. Twee andere inzittende­n, Anton Bodart uit Leuven en Jonatan Van Hecke uit Hoeilaart, werden met levensgeva­arlijke verwonding­en naar het ziekenhuis overgebrac­ht. “Mijn broer verkeert nog steeds in levensgeva­ar. Hij ligt in een kunstmatig­e coma”, reageert Jonatans broer Wouter aangeslage­n. Bestuurder Michael H. uit Leuven liep ook zware verwonding­en op, maar verkeert niet in levensgeva­ar.

“Uit de vaststelli­ngen van de verkeersde­skundige blijkt dat er te snel werd gereden. Al honderd meter voor het eigenlijke ongeval is de auto aan het slippen gegaan. De bestuurder was licht geïntoxice­erd”, zegt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket, afdeling Mechelen.

Rouwhoekje

Ook de drie auto’s op de parking van het appartemen­tsgebouw zijn zwaar beschadigd door de aanrijding. Eén auto was nog maar en-

kele dagen oud. “Eind vorige week heb ik hem afgehaald bij de garage. Het is erg, maar dat wordt wel opgelost door de verzekerin­g. Voor die slachtoffe­rs van het ongeval is het allemaal veel erger. Twee doden en twee die kritiek zijn. Dan is een kapotte auto, ook al is hij nieuw, eigenlijk maar bijzaak”, zegt de eigenaar.

Bij de Thomas More Hogeschool werd gisteren aangeslage­n gereageerd. “Wij hebben het nieuws aan de medeleerli­ngen van de slachtoffe­rs meegedeeld. Iedereen is zwaar geraakt. Leerlingen en leerkracht­en. Sommige lessen zijn met een minuut stilte begonnen, andere zijn niet doorgegaan. Op de school is een rouwhoekje ingericht met een rouwregist­er. Daar mag iedereen een boodschap inschrijve­n ter nagedachte­nis van de twee overleden studen- ten”, zegt directeur communicat­ie Martine Taeymans van de Thomas More Hogeschool.

Ook de vlaggen in de school werden halfstok gehangen. “Het is een zwarte dag voor onze school. We leven enorm mee met de ouders, familie en vrienden van de twee jongens uit Wuustwezel maar duimen ook dat de andere slachtoffe­rs het ongeval overleven. Twee van hen zijn er erg aan toe.”

De vijf waren schachten van studentenv­ereniging De Wesp. Zus- terverenig­ing Toeristika gelastte gisteren uit respect voor de slachtoffe­rs een cantus af.

Ongeloof

Niet alleen in het studentenm­ilieu is de schok na het ongeval groot. Ook in thuisgemee­nte Wuustwezel blijven vrienden en familie verweesd achter. Familieled­en van Mike, die Nederlands­e roots heeft, staken de grens over om de ouders te komen troosten en steun bij elkaar te zoeken. En onder de vrienden heerste vooral ongeloof over hoe de twee levensgeni­eters zo vroeg uit het leven werden gerukt.

“Het waren zulke toffe jongens”, zegt Jorens beste vriendin Cato Van Hoof. “Vorige vrijdag had ik nog afgesproke­n met Joren. Maar de afspraak ging niet door en daar heb ik nu heel veel spijt van. Ik besef nog niet dat ik Joren nooit meer zal zien. Ik ben in shock maar de echte klap zal nog moeten komen.” Over later sprak Joren niet veel. “Het leven was hier en nu. Al nam hij zijn studies wel heel serieus. Hij wilde goede punten. Zijn examens waren niet echt slecht, maar hij wilde toch betere scores halen, zo vertelde hij me nog.”

Joren en zijn dorpsgenoo­t Mike waren al vrienden sinds het middelbaar en waren samen naar Mechelen getrokken om te studeren. In Wuustwezel speelden ze nog samen bij voetbalplo­eg K. Wuustwezel F.C. Joren speelde er nog steeds, Mike was enkele jaren geleden gestopt. “We konden dit seizoen voor de derde keer op rij kampioen spelen”, zegt zijn ploeggenoo­t Jarne Segers. “Joren was altijd vriendelij­k en stond altijd klaar om te helpen. Een vrolijke kerel. Hij was de perfecte gast om te kennen. Verschrikk­elijk dat hij op die manier uit het leven wordt gerukt.”

Mokerslag

Killian Herrygers kent Joren al bijna zijn hele leven, van in de eerste kleuterkla­s. Voor hem kwam het nieuws over het ongeval als een schok. “Ik kreeg eerst een bericht in een groepschat over het voetbal. Ik geloofde het gewoonweg niet. Ik belde meteen mijn moeder op, op zoek naar bevestigin­g. Zij vertelde dat ze een sms had gekregen van Jorens moeder. Daarna heb ik al mijn vrienden gebeld. Joren deed altijd alles voor zijn vrienden. Dat we zo plots afscheid moeten nemen van hem, komt als een mokerslag. We gaan hem heel hard missen.”

Jorens voetbalvri­enden kwamen gisteravon­d bijeen om te bespreken hoe ze hun vriend kunnen herdenken.

Zowel voor Jarne als Killian valt Joren vooral te beschrijve­n als een levensgeni­eter. “Hij was zo fier dat de examens gedaan waren en dat hij terug met ons kon afspreken”, zegt Jarne. “En dan krijg je dit te horen. Ik ga hem nooit ver

geten.”

 ??  ?? Slachtoffe­r Mike van Rijthoven.
FOTO RR
Slachtoffe­r Mike van Rijthoven. FOTO RR
 ??  ?? Slachtoffe­r Joren Brughmans.
FOTO RR
Slachtoffe­r Joren Brughmans. FOTO RR
 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ?? Het ongeval: de Mercedes van de vijf ramde een verkeersli­cht en vervol gens nog drie auto’s op de parking van een appartemen­tsgebouw. Eén van de vijf inzittende­n werd uit de wagen geslingerd en was wellicht op slag dood.
FOTO THEO DERKINDERE­N Het ongeval: de Mercedes van de vijf ramde een verkeersli­cht en vervol gens nog drie auto’s op de parking van een appartemen­tsgebouw. Eén van de vijf inzittende­n werd uit de wagen geslingerd en was wellicht op slag dood.
 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N ?? De wagen van de vijf studenten is volledig vernield.
FOTO THEO DERKINDERE­N De wagen van de vijf studenten is volledig vernield.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium