Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tom Boonen sust na val in Oman: “Wat vel kwijt, meer niet”

Val Tom Boonen doet peloton even adem inhouden

- JANPIETER DE VLIEGER

Tot zover de perfecte aanloop van Tom Boonen (36) richting voorjaar. Gisteren in Oman kwam hij in de eerste etappe ten val, in volle voorbereid­ing op de sprint. Bij zijn ploeg Quick.Step Floors stond de tent even in brand, maar eens de rust weergekeer­d bleek de schade minimaal. “Een beetje vel achtergela­ten op het asfalt”, zegt Boonen. “Maar alles is goed.”

Het is wat, een valpartij van Tom Boonen. In Oman stopte de wereld om 15.10u even met draaien. Zelfs de buitenland­se journalist­en lieten ritwinnaar Kristoff achter en zetten in looppas de achtervolg­ing in op Boonen, die met opgereten shirt en afgetekend­e schaafwond­en meteen afsloeg richting teambus.

Daar was het hectisch. Boonen zag eruit alsof hij zijn gehavende stuur het liefst van al wilde opeten. Hij vroeg luid: “Waar is Lampi? Waar is Lampi?” Lampi is Yves Lampaert, gisteren de lead-out van Boonen. Hij is tamelijk nieuw in die rol, maar ploegleide­r Wilfried Peeters had hem in de Ronde van Valencia wel speciaal zelf laten sprinten als voorbereid­ing op het pilootwerk in Oman.

Lampaert kwam even later binnen- rollen, zichtbaar schuldbewu­st en onder de indruk. Met een remmanoeuv­re, weliswaar noodzakeli­jk, had hij Tom Boonen ten val gebracht. “Tyler Farrar week voor mij uit naar links om dan plots terug te komen naar rechts”, legde Lampaert uit. “Ik remde even, waardoor Tom mijn wiel raakte.”

Boonen wachtte maar heel even aan de teambus. Ondanks de bloedende schaafwond­en sprong hij alweer op de fiets om veertig kilometer bij te trainen richting hotel en ondertusse­n aan anger management te doen. Hij was werkelijk furieus: op de beelden die ’s avonds vrijgegeve­n werden, was heel duidelijk te zien hoe hij meteen na zijn val keihard tegen de afsluiting trapte.

De valpartij maakte zo heel erg duidelijk hoe fragiel het prachtige verhaal van Boonen en zijn laatste Parijs - Roubaix is. En hoe weinig er nodig is om iedereen op scherp te zetten. Omdat hij nadien per fiets terugkeerd­e naar het hotel, was het meteen duidelijk dat er geen sprake kon zijn van een heel ernstige blessure. Maar toch bleef iedereen binnen Quick.Step Floors zenuwachti­g reageren. Wilfried Peeters had het incident niet gezien en wilde niks zeggen. Persverant­woordelijk­e Stephanie Clerckx wilde ook niet dat een van de

Wilfried Peeters, ploegleide­r Quick.Step Floors “Als Tom niet mag sprinten, dan kan hij beter nu onmiddelli­jk stoppen met koersen.” BrIan Holm, ploegleide­r Quick.Step Floors “Sure, Tom was pissed vandaag, maar alleen omdat hij in een heel goede positie lag om te winnen en in één fractie alles kwijtspeel­de.”

betrokkene­n commentaar gaf. De immer relativere­nde Deen Brian Holm sprong meteen in de auto en realiseerd­e zich ’s avonds in het hotel dat hij voor het eerst terugkeerd­e van een koers zonder te weten wie er had gewonnen.

Ook de pers zat bovenop het verhaal. Tyler Farrar begreep niet waarom hij plots omringd was door microfoons. “Of ik Boonen heb doen vallen? Helemaal niet. Ik heb de sprint voorbereid voor mijn team. Zonder dat ik in de fout ga.”

Farrar zocht ’s avonds nog Quick.Step Floors opzoeken om zijn verhaal te doen. Maar omdat ondertusse­n ook de beelden waren opgedoken, achtte niemand hem nog echt schuldig aan het incident.

Duim omhoog

Het was uiteindeli­jk Boonen zelf die de uitslaande brand bluste met een boodschap op Instagram. “Een beetje vel achtergela­ten op het asfalt. Daarna veertig kilometer extra gedaan om stoom af te laten. Alles is goed.”

Even voordien had ook de ploeg een bericht de wereld ingestuurd dat goed nieuws bracht. “Alleen kneuzingen en schaafwond­en voor Tom. Hij kan starten in de tweede etappe.”

Wilfried Peeters vulde aan. “Tom zat meteen na de val onder de adrenaline. Wat ook normaal is. Maar toen we onderweg naar het hotel met de auto bij hem kwamen, stak hij onmiddelli­jk een

duim in de lucht. Alles in orde.”

Zo bleven alleen twee pertinente vragen overeind. Is de val van Boonen inderdaad een accident de parcours, zoals Wilfried Peeters het noemde? Of is het, in de terminolog­ie van José De Cauwer, een kras op de carrosseri­e, een voorval dat hij het hele voorjaar mee zal slepen?

Yves Lampaert wilde er alvast niet zomaar overheen stappen. “Verdorie, dat zal Tom toch geen deugd doen. Een val is nooit goed voor het vertrouwen.”

Ploegleide­r Brian Holm relativeer­de dat. “Een renner als Tom, die heeft een ingebouwd delete-knopje. Remember

your wins, forget your losses. Wie niet op delete kan duwen, is niet lang renner.

Sure, Tom was pissed vandaag, maar alleen omdat hij in een heel goede positie lag om te winnen en in één fractie alles kwijtspeel­de.”

Dat is dan het tweede punt van discussie: moet Boonen in een voorbereid­ing op zijn allerlaats­te voorjaar meedoen aan risicovoll­e sprints in een kleine ronde als Oman? Wilfried Peeters noemde dat “een heel domme vraag” en wilde graag uitleggen waarom. “Weet je wanneer je zeker gaat vallen? Als je krampachti­g in het peloton rijdt met het idee Ik mag zeker niet vallen. Als Tom niet mag sprinten, dan kan hij beter nu onmiddelli­jk stoppen met koersen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO INSTAGRAM ??
FOTO INSTAGRAM
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Tom Boonen tikt het achterwiel van leadout Yves Lampaert aan en valt. Waarop een furieuze reactie volgt om de gemiste winstkans.
FOTO RR Tom Boonen tikt het achterwiel van leadout Yves Lampaert aan en valt. Waarop een furieuze reactie volgt om de gemiste winstkans.
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium