Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Siegfried Bracke geeft 12.000 euro bruto bij Telenet op

Gentse oppositiel­eider stapt uit adviesraad omdat vergoeding van 12.000 euro is uitgelekt

- SIMON ANDRIES KRISTOF SIMOENS

Op een inderhaast bijeengero­epen gemeentera­ad moesten Gents burgemeest­er Daniël Termont en enkele van zijn schepenen zich verantwoor­den na het losbarsten van het Publiparts­chandaal. Maar oppositiel­eider Siegfried Bracke (NVA) kreeg de klap. Nadat zijn vergoeding bij Telenet was uitgelekt, besloot hij zelf op te stappen. “Poenschepp­er? Ik niet. Maar het hoeft niet meer voor mij.”

Met één gortdroge tweet gooide Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) gisteravon­d om 23u de handdoek in de ring. “Mijn ontslagbri­ef vertrekt morgen naar Telenet”, zei Bracke. “Ik zag niet alleen op sociale media maar ook in de gemeentera­ad een perceptie van poenschepp­er ontstaan. Daartegen kun je onmogelijk winnen. Ik heb hier dan ook geen moeite mee. En ja, deze beslissing is afgetoetst met Bart De Wever.” Om er vervolgens strijdvaar­dig aan toe te voegen: “Maar als ik daardoor beter socialiste­n kan bestrijden, dan zet ik met alle plezier een stap opzij.”

12.000 euro bruto

Als lid van de adviesraad van Telenet, wel te verstaan. Een raad die officieel al in 2016 is opgedoekt en vervangen werd door zogeheten ‘bilaterale’ contacten, liet een woordvoerd­er van het telecombed­rijf weten aan Knack: “Sinds vorig jaar worden consultant­s als Bracke enkel geraadplee­gd wanneer men dat nodig acht.” Hoeveel dat advies opbrengt, wil Telenet niet kwijt. Hoogstens dat het om een vergoeding gaat die vergelijkb­aar is met wat ze aan een consultant betalen.

Eerder op de dag had Kamerlid Peter Vanvelthov­en (sp.a) aan De

Tijd gezegd dat het om 12.000 euro bruto per jaar ging plus 2.000 euro per raadplegin­g. Vanvelthov­en zetelde vroeger zelf in de adviesraad, waarin ook nog Patrick Dewael (Open Vld) zit.

“Siegfried heeft zijn beslissing in eer en geweten genomen”, zegt partijwoor­dvoerder Joachim Pohlmann. “Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen.”

Nog voor de start van de gemeentera­ad zette het stadsbestu­ur alle vergoeding­en van de schepenen en gemeentera­adsleden van sp.a en Groen open en bloot op de site. Een duidelijk signaal van transparan­tie.

Bracke haalde zijn belastingb­rief erbij en zei dat hij niets te verbergen heeft. Maar over zijn functie bij Telenet repte hij op dat moment geen woord. Intussen prijkte het genoemde bedrag al op een aantal websites. Voor de rest van de avond moest Bracke zich telkens weer verdedigen.

Bracke vs Termont

Termont liet gisteravon­d een reeks experts aandraven waardoor alle aanwezigen snel murw geslagen werden door de technische achtergron­dinformati­e. Bracke probeerde de vlam weer in de pan te krijgen met een rechtstree­kse aanval op Termont. Hij citeerde uit een interview waarin de burgemeest­er zei dat het schandaal als “een complete verrassing” kwam.

“Als ik die verklaring­en lees, dan zie ik het syndroom van een man die het allemaal niet meer weet: het Optima-syndroom”, haalde Bracke uit.

Maar zijn pleidooi voor de oprichting van een Gentse Optima-biscommiss­ie haalde niets uit. Het Gentse stadsbestu­ur kwam nooit in verlegenhe­id. Naarmate de avond vorderde, verscheen bij Termont zelfs een lichte grijns. Om uiteindeli­jk zelf de genadestoo­t toe te dienen: “Ze hebben mij ook gevraagd om bij Telenet te zetelen, ik heb gezegd: neen, dankuwel, omdat ik dat deontologi­sch niet verantwoor­d vind.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium