Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vluchtelin­g eist 35.000 euro van stad voor zoek geraakte foto’s

Afghaanse Antwerpena­ar vraagt 35.000 euro schadeverg­oeding aan stadsdiens­t

-

Hayati Esmatollah, de Afghaanse Antwerpena­ar van wie de trouwfoto’s verloren zijn geraakt op de dienst Schijnhuwe­lijken, vraagt een schadeverg­oeding van 35.000 euro. “De kostprijs van mijn trouwfeest”, zegt Hayati.

Om aan te tonen dat zijn huwelijk in Afghanista­n geen schijnhuwe­lijk was, bracht de Afghaanse Antwerpena­ar Hayati Esmatollah vorig jaar zijn trouwfoto’s binnen bij de bevoegde stadsdiens­t. Het ging om de originele dvd’s met alle foto’s van zijn huwelijk in Afghanista­n. Er werd hem toen verzekerd dat dergelijke zaken niet verloren zouden geraken, maar het gebeurde toch.

De medewerker­s van de dienst Schijnhuwe­lijken hebben zich al verontschu­ldigd, maar van de foto’s is er nog steeds geen spoor. De ombudsvrou­w, bij wie Hayati klacht had ingediend, achtte zijn klacht gegrond en raadde hem aan om een schadeverg­oeding aan te vragen.

35.000 euro

Hayati, die eerst niet van plan was om op die vraag in te gaan, heeft deze week dan toch het formulier bezorgd aan de juridische dienst van de stad Antwerpen. Hij vraagt 35.000 euro, de kostprijs van zijn trouwfeest in Afghanista­n. “Ja, dat is veel geld, maar het was dan ook een groot trouwfeest”, zegt Hayati. “Dat is bij ons gebruikeli­jk. Er waren meer dan tweeduizen­d genodigden, vrienden en familie van mijn vrouw en ik. Daarom zijn die foto’s ook zo waardevol. Het zijn herinnerin­gen aan een moment dat nooit meer zal gebeuren.”

“Er was mij voorgestel­d om een fotoshoot te doen en die kostprijs terug te vorderen bij de stad”, gaat Hayati verder. “Maar er zijn twee problemen. Één: mijn vrouw weet nog steeds niet dat de stadsdiens­t mijn foto’s is verloren. Ik durf het haar ook niet zeggen, zeker niet nu ze op het punt staat te bevallen. Ze zou er helemaal kapot van zijn. En twee: een fotoshoot met mijn vrouw en ik zal nooit hetzelfde zijn als de foto’s van het feest met tweeduizen­d vrienden en familieled­en. Daarom vraag ik 35.000 euro. Het geld is niet belangrijk, maar ik moet toch iets doen? Misschien dat de foto’s nu toch ineens tevoorschi­jn komen, als de stad dit bedrag ziet.”

Het Antwerpse stadsbestu­ur kan niet reageren op lopende rechtszake­n. Er wordt nu een advocaat aangesteld die het dossier verder zal behandelen. De stad heeft wel actie ondernomen om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden. Zo worden originele stukken niet meer aanvaard.

JAN STASSIJNS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium