Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat moet Groen nu doen met rood?

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be

Halleluja, eindelijk zijn alle partijen in dit land het eens ergens over eens: we moeten iets doen aan de kwalijke tumoren die de gezondheid van ons land bedreigen via de intercommu­nales en hun zonen en dochters. Iedereen akkoord? Wij in elk geval wel.

Onlangs nog vroegen wij, naar aanleiding van de Publifin-ellende in Luik, aan Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) hoe dat zat in Vlaanderen. “Kan niet bij ons”, zei ze over de uitwassen in Luik. “Een decreet van 2001 maakt dat onmogelijk.”

Ja, tarara, moeten we dat nu nog geloven? De affaire van het afgelopen weekend in Gent heeft bewezen dat ook in Vlaanderen de camera’s vooral moeten worden gericht op de achterpoor­ten. Want ook wij zijn – uiteraard – niet heiliger dan de paus.

En als dan de zweer onvermijde­lijk toch openbarst, dan staat iedereen met tegenzin klaar om de wonde te verzorgen. Alle partijen van meerderhei­d en oppositie zijn nu ineens verenigd in de intentie om de stal uit te mesten. Halleluja, eens te meer. Laten we iets doen aan de wantoestan­den, roept iedereen. En dan gaat het over de wantoestan­den waarvan het hele politieke bedrijf weet dat ze al vele jaren bestaan.

Vervolgens rijst natuurlijk de vraag over de politieke verantwoor­delijkheid. In Wallonië nam Alain Mathot (PS-burgemeest­er van Seraing) inmiddels ontslag uit de raad van bestuur van de vennootsch­appen Publipart en Publilec, die het hart vormen van het schandaal in Gent. Mathot, doet dat bij u een belletje rinkelen? Indien niet: we hebben het over een dynastie van PS-politici die ervan verdacht wordt dat ze in de voorbije decennia het hele land grondig heeft gecorrumpe­erd.

Zal het belletje ook overslaan naar Vlaanderen? Zal een generatie van politici worden bedankt en vervangen door een jongere club? In het geteisterd­e Gent zou dat bijvoorbee­ld kunnen gebeuren ten gunste van Mathias De Clercq (Open Vld), als hij de val van de socialiste­n in zijn stad optimaal kan uitbuiten. Genetisch heeft De Clercq alles mee, hij is een nazaat van icoon Willy en een politieke erfgenaam van Guy Verhofstad­t. Wat zou hem dus verder nog beletten?

En in Antwerpen? Zal ook daar de crisis van de sp.a in Gent nog meer littekens toebrengen aan de lokale afdeling? Of was de schade daar toch al maximaal? We vragen ons vooral af hoe de lokale afdelingen van Groen – in Antwerpen en in Gent – zich na al die nare ontwikkeli­ngen zullen positioner­en tegenover de sp.a. Het progressie­ve front tegen de N-VA heeft de voorbije dagen in elk geval schade opgelopen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium