Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vind die 150 miljoen elders”

Vakbonden noemen voorstel minister Crevits om lesuren op te trekken onaanvaard­baar

-

De lerarenvak­bonden begraven het voorstel van Hilde Crevits (CD&V) om een grote groep leraren 1 tot 2 uur extra te laten lesgeven. Dat moest 150 miljoen euro opleveren, maar de vakbonden eisen dat ze dat geld elders zoekt.

Intern kannibalis­me. Verdeelen heersstrat­egie. Het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont schuwt de grote woorden niet om de plannen van Crevits te kelderen. Met een ultimatum verhogen ze de druk op de minister om alsnog met een zak geld over de brug te komen.

Twee weken geleden stelde zij aan de koepels en vakbonden voor om leraren in de tweede en derde graad 22 uur te laten lesgeven. Nu is dat respectiev­elijk 21 en 20 uur. Een maatregel die 150 miljoen euro moest opleveren om de job aantrekkel­ijker te maken, onder meer door startende leraren een vast contract te geven van één jaar.

De plannen lekten twee weken geleden uit en intussen consulteer­den de vakbonden hun achterban. En laat er geen twijfel over bestaan: zij vinden het voorstel compleet onaanvaard­baar. Ze vinden het niet kunnen dat één groep leraren voor de hele zwik moet opdraaien. “Zoek die 150 miljoen maar ergens anders.”

Forse investerin­g nodig

“De laatste vier jaar heeft het onderwijs al meerdere besparinge­n moeten slikken en we moeten al langer werken”, zegt Marnix Heyndrickx van VSOA. “Dan zouden we het hele loopbaanpa­ct nog eens zélf moeten financiere­n ook.”

Bovendien vinden ze 150 miljoen euro te weinig. Ze eisen een forse investerin­g. “Dat ze nu eens toont dat ze het echt meent om iets te doen aan ons beroep”, is de teneur.

De beloofde studie naar de werklast van leraren is volgens de vakbonden de druppel. Crevits wil onderzoeke­n of leer- krachten in de derde graad daadwerkel­ijk meer voorbereid­ing- en verbeterwe­rk hebben. In afwachting van de resultaten zouden de plannen wel al ingaan, mits enkele overgangsm­aatregelen.

Deadline: 10 maart

Crevits liet eerder altijd weten dat er geen financiële ruimte is voor extra investerin­gen en insiders achten de kans klein dat ze nu wel een cheque uit haar hoed zal toveren. De kans is dus reëel dat het op 10 maart, de deadline die de vakbonden stellen, over en out is met de gesprekken over de loopbaan van leraren.

Daarmee zou Crevits al de tweede minister van Onderwijs zijn die de tanden stukbijt op het dossier. Gisteren reageerde ze wel voorzichti­g. “Inhoudelij­k bestaan er duidelijk nog spanningen. We gaan de standpunte­n bestuderen vooraleer we verdere stappen nemen.”

JENS VANCAENEGH­EM

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? “We bestuderen de standpunte­n”, reageert minister van Onderwijs Hilde Crevits voorzichti­g op de eis van de vakbonden.
FOTO PATRICK HATTORI “We bestuderen de standpunte­n”, reageert minister van Onderwijs Hilde Crevits voorzichti­g op de eis van de vakbonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium