Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn relatie met W eiler? We hebben hoogtes en laagt es gekend”

Sofiane Hanni heeft zich stilaan onmisbaar gemaakt bij paarswit

- ALAIN ELIASY

Sofiane Hanni heeft zich in één wedstrijd weer helemaal onmisbaar gemaakt in het Vanden Stockstadi­on. Ook René Weiler rekent opnieuw op de Algerijnse internatio­nal om Anderlecht voorbij Zenit en naar een gunstige positie in Playoff 1 te piloteren.

Wie op zoek is naar star quality bij Anderlecht moet niet lang zoeken. Je komt bijna automatisc­h uit bij Sofiane Hanni. Tegen Zulte Waregem was de Franse Algerijn dé man die de creatieve oplossinge­n bedacht. Hanni heeft net iets meer die speciale touch dan zijn concurrent/collega Nicolae Stanciu. En dus moet René Weiler de komende weken uitmaken of Stanciu en Hanni nog samen in de basis kunnen staan. Begin jaren 2000 vroeg half België zich af of Walter Baseggio en Pär Zetterberg samen konden spelen. “Ik heb Nicolae niet op de bank gezet, hé. De voorbije maanden hebben we bewezen dat we wel alle twee samen in de ploeg kunnen staan. Van goede spelers mag je verwachten dat ze zich aan elkaar aanpassen. Voor de rest moeten wij de keuzes van de trainer aanvaarden. Natuurlijk zit ik niet graag op de bank en speel ik liever op de tien, maar als aanvoerder moet ik het juiste voorbeeld tonen.”

Zelfde aanpak als Jankovic

Sinds kort is Hanni verlost van alle besognes. Er loert geen Africa Cup om de hoek, hij speelt op zijn favoriete positie en de plooien met René Weiler zijn gladgestre­ken. Na zijn doelpunt tegen Zulte Waregem betrok de 26-jarige spelverdel­er zijn trainer spontaan in de feestvreug­de. “Weiler en ik hebben een hechte band”, aldus Hanni. “Al heeft onze relatie ook hoogtes en laagtes gekend. Zo vond ik zijn kritiek na mijn invalbeurt tegen Saint-Etienne te hard. Aleksandar Jankovic was ook zo bij KV Mechelen: die aarzelde niet om mij in het bijzijn van mijn ploegmaats af te maken. Ik kan dat soort trainers, die zelfs de aanvoerder in een volle kleedkamer durven aan te pakken, wel waarderen. Na de heenmatch tegen Zulte Waregem ben ik ook niet mals geweest voor Weiler. De tussenstan­d is dus 1-1. (lacht) Voor alle duidelijkh­eid: de kritiek was niet rechtstree­ks tegen hem gericht.”

Tegen Zenit wordt het straks hinken op twee gedachten. Doorstoten naar de achtste finales betekent extra wedstrijde­n en een extra belasting voor de spelers. “Goed dat Axel Witsel er niet bij is. Al denk ik niet dat Zenit verzwakt is. Het zou leuk zijn om heel ver te geraken in de Europa League League, maar dat zal ook zijn weerslag hebben op de competitie. Het zou jammer zijn mochten we de focus verliezen nu ons vormpeil aanvaardba­ar is. We voetballen beter dan in het begin van het seizoen, toen ons spel redelijk verontrust­end was, maar ik weet dat we nog niet het voetbal serveren dat de supporters willen zien.”

Dubbele cijfers

Hanni loste de verwachtin­gen wel in met zijn zeven doelpunten en zeven assists. “Ik wil elk seizoen minstens in de dubbele cijfers eindigen. Voor een offensieve speler zijn statistiek­en héél belangrijk. Ja, het kan de doorslag geven om naar het buitenland te kun- nen vertrekken. Eind vorig seizoen kreeg ik al een aanbieding vanuit China, maar ik heb toen voor de sportieve uitdaging bij Anderlecht gekozen. Misschien krijg ik later wel een voorstel vanuit China dat ik niet zal kunnen weigeren. Zeggen Deschacht en Boeckx dat ze het liefst van al hun carrière hier afsluiten? Ik zou niet ongelukkig zijn om tot aan mijn pensioen bij Anderlecht te blijven. Maar ik wil ook weten waar mijn plafond ligt. Laatst heb ik er nog met mijn landgenoot Riyad Mahrez ( van de Engelse kampioen Leicester, red.) over gepraat. Enkele jaren geleden speelde hij in de lagere divisies in Frankrijk en ik in tweede klasse in Turkije. Dit is het bewijs dat niets onmogelijk is in het voetbal.”

Sofiane Hanni “Ik kan dat soort trainers, die zelfs de aanvoerder in een volle kleedkamer durven aan te pakken, wel waarderen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Hanni betrekt Weiler bij het feestje na zijn doelpunt tegen Zulte Waregem.
FOTO BELGA Hanni betrekt Weiler bij het feestje na zijn doelpunt tegen Zulte Waregem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium