Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zei Daniel dat hij minder naïef moet zijn”

- BOB FAESEN

Een dag na de storm die het ontslag van adviseur Daniel Van Buyten teweegbrac­ht, reageert Bruno Venanzi. De Standardvo­orzitter geeft zijn versie van de feiten, bijvoorbee­ld over het feit dat ‘Big Dan’ vond dat er niet meer naar hem geluisterd werd. “Daniel was geen sportief directeur, maar een adviseur. En die geeft advies. Aan ons om daar al dan niet iets mee te doen.”

Hoe is het met Bruno Venanzi, een dag na het ontslag van Daniel Van Buyten?

“Een ontslag is nooit makkelijk en dat was bij Van Buyten net zo. Ik heb hem gehaald en moet leven met de teleurstel­ling. De beslissing was gebaseerd op meerdere factoren. Zo liet de prijs-kwaliteitv­erhouding te wensen over en was er de evolutie van sportief directeur Olivier Renard. Het was geen constructi­eve situatie meer.”

Van Buyten vond dat er niet voldoende geluisterd werd naar zijn transferad­viezen. Het leek op den duur ‘Big Dan’ tegen Renard en Venanzi.

“Zijn werk overlapte inderdaad met dat van Renard. Dat zorgde voor conflicten en rivaliteit bij het aantrekken van spelers. Bijvoorbee­ld door te zeggen: Deze speler (doelt op wat Van Buyten over Gent-doelman Kalinic zei, red.) heb ik twee jaar geleden aanbevolen en had nu voor ons kunnen spelen. Dat is iets wat managers moeten doen, niet adviseurs. Bovendien zijn mij het laatste jaar misschien 300 spelers aangeboden. Stuk voor stuk zogezegde toptalente­n. Uiteindeli­jk is het mijn geld en beslis ik.”

Hoe erg is jullie relatie verstoord?

“Hij heeft me goed geholpen met de profession­alisering van de club. Omdat ik zijn contract beëindigd heb, is onze relatie nu uiteraard anders. In de loop van de wintermerc­ato besliste ik al dat ik zijn in juni aflopende contract niet zou verlengen.”

Bent u teleurgest­eld in zijn persoon of heeft u de indruk dat hij gemanipule­erd is geweest?

“Daniel is een aardige gast met een goede inborst. Hij waardeerde het niet altijd, maar ik heb hem weleens gezegd dat hij soms minder naïef zou moeten zijn. De voetbalwer­eld is hard. Misschien was hij nog niet klaar voor de job.”

Denkt u dat het conflict een negatieve invloed heeft gehad op de spelersgro­ep?

“Sommige spelers hadden geen beste relatie met Daniel. Die spanningen kunnen invloed gehad hebben op hun prestaties.”

Ondertusse­n dreigt Standard opnieuw Playoff 1 te missen.

“Dat is uiteraard een grote teleurstel­ling. Let wel, als we in Play-off 2 belanden, gaan we 200 procent voor Europees voetbal. Door het missen van Play-off 1 zijn we afhankelij­k van uitgaande transfers. Wil Standard winst boeken, moet het elk jaar voor acht miljoen euro spelers verkopen.”

Ik neem aan dat u dan teleurgest­eld bent dat de transfer van Belfodil niet doorging.

“Nee, want we boekten winst omdat we 14 miljoen euro aan de doorverkoo­p van Batshuayi hadden verdiend. Ik ben blij dat Belfodil hier nog is en hoop dat hij ook volgend seizoen voor ons voetbalt. Als we hadden gewild, hadden we deze winter voor 25 miljoen verkocht. Brugge wilde tot vijf miljoen betalen voor Dossevi en daarna Edmilson. Fulham was bereid 2,5 miljoen te geven voor Cissé en ook voor Orlando Sa kwam er een bod binnen.”

Trebel vertrok wel.

“Ik sta achter zijn vertrek. Hij is een goede speler, maar Trebel wilde in de zomer en zelfs nog vroeger weg. Hij was teleurgest­eld en zijn spel begon daaronder te lijden. Hij probeerde ook zijn transfer te forceren door niet te komen opdagen op trainingsk­amp.”

Van Buyten zei niet akkoord te gaan met de deal. Ook over de transfer van Ndongala uitte hij zijn twijfels.

“Daniel heeft het vertrek van Trebel wel degelijk goedgekeur­d. Wat betreft Ndongala: toen ik Daniel advies vroeg over hem, antwoordde hij dat hij het een goede speler vond. Om onbekende redenen veranderde hij enkele dagen later van mening. Mogelijk omdat hij liever Dompé wilde houden, maar die zat inmiddels bij de B-kern.”

Hoe ziet de toekomst van trainer Aleksandar Jankovic eruit?

“We willen stabilitei­t. Jankovic heeft nog een contract tot de zomer van 2019 en ik hoop dat hij minstens zo lang blijft.”

Bruno Venanzi “Door het missen van Playoff 1 zijn we afhankelij­k van uitgaande transfers. Wil Standard winst boeken, moet het elk jaar voor acht miljoen euro aan spelers verkopen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Voorzitter Venanzi spreekt duidelijke taal: “Uiteindeli­jk is het mijn geld en beslis ik.”
FOTO JEFFREY GAENS Voorzitter Venanzi spreekt duidelijke taal: “Uiteindeli­jk is het mijn geld en beslis ik.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium