Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het kan voor Gent”

- MICHAEL VAN DAMME

Over het Kanaal zal morgen minstens één iemand voor AA Gent supportere­n: Matz Sels (24), de exBuffalo die naar Newcastle verhuisde en er intussen naast de selectie viel. De

Magpies staan op kop in de Championsh­ip en dromen ervan volgend seizoen in de Premier League tegen Tottenham te spelen. Sels' exploegmaa­ts hoeven zo lang niet te wachten. “In St. James’ Park heb ik al voor 51.000 man gespeeld, maar Wembley wordt iets speciaals”.

Waar ga jij de matchen van je exclub tegen Tottenham volgen? In de pub of volgende week misschien zelfs op Wembley?

“Ik heb satelliet-tv en kan de match dus gewoon in mijn zetel volgen. Ik heb nog gekeken of het mogelijk zou zijn om naar Wembley te gaan, maar ik moet daags nadien trainen. Of AA Gent een goed resultaat haalt of niet, daar zal ik hier niet op aangesprok­en worden. De Engelsen zijn vooral met hun eigen voetbal en clubs bezig. Van AA Gent liggen ze niet wakker. (lacht) Gent wordt hier ook regelmatig verward met Genk. De Europa League wordt ook minder gevolgd dan de Champions League.”

Dat opent perspectie­ven voor AA Gent. In de Champions League hebben tegenstand­ers jullie meer dan eens onderschat.

“Het valt af te wachten of Tottenham met zijn sterkste ploeg zal spelen. Maar ik denk dat de Belgen bij Tottenham hun ploegmakke­rs wel zullen waarschuwe­n voor onderschat­ting. Zij kennen AA Gent wel en weten dat tot wat de ploeg in staat is.”

AA Gent zit niet in een beste periode. Kan het, stunten tegen Tottenham?

“In de Engelse tweede klasse wordt veel fysieker gespeeld, met lange ballen en veel strijd voor de tweede bal. Maar in de Premier League wordt veel meer gevoetbald, dat ligt AA Gent beter. Tottenham heeft afgelopen weekend tegen Liverpool ( 2-0-nederlaag,

red.) behoorlijk wat kansen weggegeven, al is Liverpool natuurlijk een topploeg. Maar er liggen mogelijkhe­den als AA Gent erin slaagt om boven zichzelf uit te stijgen, zoals wij dat destijds altijd konden in de Champions League. Ik zou Gent aanraden om uit te gaan van de eigen sterkte, dat is in Europa altijd de sleutel tot succes gebleken.”

AA Gent betaalde 3,1 miljoen euro voor jouw opvolger Lovre Kalinic nadat Jacob Rinne er niet in was geslaagd jouw zware erfenis te torsen. Matz Selzs doen vergeten is niet zo makkelijk.

(lacht) “Je bent als doelman afhankelij­k van de ploeg. In die twee jaar hebben we een ongeloofli­jke periode gekend, terwijl het nu wat moeilijker loopt. Ik denk dat dát het moeilijker maakt voor hen, niet mijn erfenis.”

Heb je nog veel contact met je voormalige ploegmaats?

“Vooral met de Vlamingen: Rob Schoofs, Kums, Van Der Bruggen, al zijn die laatste twee ook al weg. Ik ben ook nog steeds lid van de Whatsappgr­oep met Gent-spelers, maar ik weet niet meer alles van de kleedkamer. Er zijn al heel wat nieuwe jongens. Keeperstra­iner Franky Vandendrie­ssche is me blijven volgen en heeft me mentaal veel gesteund. Ik denk dat hij de beelden van mijn wedstrijde­n bij Newcastle via een scoutingpr­ogramma bekeek. We hebben dan ook heel wat meegemaakt samen in die twee topjaren: kampioen spelen en overwinter­en in de Champions League. Dat gebeurt niet ieder jaar. Ik hoop dat AA Gent zich nu kan plaatsen voor Play-off 1, dan is alles weer mogelijk. Wordt Gent derde, dan kan het opnieuw spreken van een topjaar, zeker in combinatie met het Europees overwinter­en.”

Aanvankeli­jk stond je onder de lat bij Newcastle, maar je verzeilde op de bank en de jongste twee wedstrijde­n zat je zelfs niet meer in de kern. Mathew Ryan keerde terug naar België omdat hij niet speelde bij Valencia. Zit dat er komende zomer ook voor jou in?

“Op die ene match in de voorbereid­ing na heb ik niet echt fouten gemaakt, maar ik heb hier niet het krediet kunnen opbouwen dat ik bij AA Gent had. Het is duidelijk dat ik niet naar hier gekomen ben om naast de kern te vallen. Als de situatie zo blijft, zal ik in de zomer met Newcastle praten over een oplossing. Zeg nooit ‘nooit’, maar een terugkeer naar België staat de eerste vijf jaar niet in het scenario, en dan al zeker volgend seizoen niet. Misschien is een uitleenbeu­rt aan een andere club in Engeland mogelijk en kan ik op termijn toch terugkeren bij Newcastle. Dat moeten we bespreken.”

Tot dusver speelde je sporadisch nog bekerwedst­rijden en bleef bondscoach Martinez je oproepen. Vrees je voor je plaats nu je helemaal naast de selectie bent gevallen?

“Het WK wordt pas volgend seizoen gespeeld en zoals gezegd: in de zomer wil ik met Newcastle zoeken naar een oplossing. We zullen zien wat er de eerstvolge­nde selectie gebeurt, ik kan er toch weinig aan veranderen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium