Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Organisato­ren eisen allebei woensdag voor Ronde op

Driedaagse De Panne-Koksijde en Dwars door Vlaanderen lijnrecht tegenover elkaar

-

Het wielerseiz­oen in Vlaanderen moet nog beginnen, maar achter de schermen is de strijd in de Vlaamse koers al volop bezig. Inzet: de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen.

Al 41 jaar wordt de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen ingenomen door de Driedaagse De Panne-Koksijde. Tot Dwars door Vlaanderen ruim twee maanden geleden bekendmaak­te dat zijn wedstrijd vanaf 2018 niet langer zal plaatsvind­en op de woensdag na Milaan - Sanremo maar wel een week later. Begrijp: pal op wat nu nog dag twee van de Driedaagse De PanneKoksi­jde is. Een ingrijpend­e kalender- wijziging. Omdat twee Vlaamse topwedstri­jden op één dag uitgeslote­n is, zou de Driedaagse naar een andere datum moeten uitwijken. Maar dat ziet de organisati­e totaal niet zitten.

“We zitten al 41 jaar op die datum”, zegt organisato­r Bruno Dequeecker. “Dat is pure traditie. Ik zie niet in hoe een andere organisato­r uit hetzelfde land, dezelfde streek en met eenzelfde type koers plots onze datum kan claimen.”

De volgende weken wil de organisati­e dit heel duidelijk stellen tegenover de UCI en de Belgische wielerbond. En als die toch met de kalenderwi­jziging doorzet? “Als het nodig is, sluiten we niet uit dat we naar de rechter stappen”, aldus Dequeecker.

Pittig detail: gisteren maakte de Driedaagse De Panne-Koksijde bekend dat ze de volgende tien jaar in zee gaat met organisati­ebureau Golazo. Dat organiseer­t ook al de Eneco Tour en de Baloise Belgium Tour. Dwars door Vlaanderen zit dan weer onder de koepel van Flanders Classics, dat onder meer ook de Ronde van Vlaanderen en Gent - Wevelgem onder zijn hoede heeft. In het dispuut staan de twee grote machtsblok­ken in de Vlaamse koers bijgevolg lijnrecht tegenover mekaar. Vraag is bovendien of de aangekondi­gde kalenderwi­jziging überhaupt nog teruggedra­aid kan worden. Officieel wordt de kalender voor 2018 pas in het najaar voorgestel­d. Maar alles wijst erop dat de UCI en de Belgische wielerbond Dwars door Vlaanderen sluitende garanties hebben gegeven over een verhuizing naar de woensdag voor de Ronde. Het is de voornaamst­e reden waarom Dwars door Vlaanderen geïnvestee­rd heeft in een promotie tot wedstrijd met WorldTours­tatus.

Sagan komt naar Driedaagse

Nog dit: met Sagan krijgt de Driedaagse dit jaar niemand minder dan de wereldkamp­ioen aan de start. Sagan heeft al langer een band met de wedstrijd. Hij won zowel in 2012, 2013 als 2014 de openingsri­t. Bij Quick.Step Floors is Marcel Kittel de meest opvallende naam. Lotto-Soudal rekent op André Greipel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium