Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste FIFAvoetba­ller in België komt eraan

- (gma)

De game-industrie staat op het punt haar intrede te maken in de Belgische voetbalwer­eld. Een Belgische voetbalclu­b stelt eerstdaags een project voor om een zogenaamde eSporter in dienst te nemen, die voor die club deelneemt aan FIFA-tornooien.

Waarom zou je in godsnaam een gamer aan je club binden? Omdat het big business is. Met minstens zestien miljoen legaal verkochte exemplaren en een veelvoud daarvan aan spelers is de voetbalgam­ereeks FIFA populairde­r dan ooit. Vooral jongeren zijn eraan verknocht.

Een eigen FIFA-speler aanwerven is dan ook een meer dan interessan­te zet om jonge fans aan je club te binden. Europese pionier VfL Wolfsburg was medio 2015 al de eerste om dit in te zien en kreeg sindsdien navolging van onder andere West Ham United, Manchester City en Paris SaintGerma­in. Deze clubs hebben één of meer FIFA-spelers in dienst die in de meeste gevallen een volwaardig loon verdienen, die deelnemen aan internatio­nale tornooien en zo populair zijn dat ze vaak naast de ‘echte’ voetballer­s mee opduiken tijdens signeerses­sies. Bedoeling is dat de Belgische club in kwestie mee op deze kar springt.

Het is overigens niet onwaarschi­jnlijk dat er in de toekomst nog meer voetbalclu­bs een eSporter in dienst nemen. Verscheide­ne Belgische topclubs, waaronder Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en Genk, hielden al brainstorm­sessies of meetings over de integratie van games in hun club en in de commissie marketing van de Pro League werd het onderwerp al eens op de agenda geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium