Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oei, ik zetel in een intercommu­nale

- Peter Verstraete­n Open Vldschepen van Edegem, bevoegd voor Financiën, Ruimtelijk­e Ordening en Rechtszake­n

De discussie van de jongste dagen heeft Edegems schepen Peter Verstraete­n erg verbaasd. “Ik acht intercommu­nales zeer nuttig voor de uitvoering van het beleid. Het is normaal dat je daarvoor betaald wordt. En het verbaast me dat nationale partijvoor­zitters nu de vermoorde onschuld spelen.”

Ik durf het amper bekendmake­n, maar ook ik heb een betalende bestuursfu­nctie in een intercommu­nale. Wat mij vooral stoort bij de reacties op de saga in Gent is de gespeelde onwetendhe­id.

Ik begin even met mezelf. Sinds 2001 ben ik uit engagement en overtuigin­g schepen in Edegem, waar ik bevoegd ben voor Financiën, Ruimtelijk­e Ordening en Rechtszake­n.

Voor elke bestuurspe­riode worden gesprekken gevoerd over een bestuursak­koord. Vanzelfspr­ekend primeert de inhoud, maar hoe men het draait of keert, wordt er vroeg of laat evident ook gepraat over de verdeling van de bevoegdhed­en. Ik heb deze oefening al enkele keren meegemaakt en gezien dat de bevoegdhed­en werden verdeeld volgens de talenten van de betrokken schepenen. Hetzelfde ge- beurt met de verdeling van bestuurder­smandaten in enerzijds intercommu­nales (die meestal vergoed worden) en anderzijds talrijke andere gemeenteli­jke en intergemee­ntelijke structuren, die qua tijdsbeste­ding meer ingrijpend zijn en onbezoldig­d. Maar ze vragen even goed voorbereid­ingstijd en aanwezighe­id.

Zelf ben ik bestuurder binnen de financieri­ngsinterco­mmunale IKA, een bevoegdhei­d die logischerw­ijze aansluit bij mijn bevoegdhei­d van schepen van Financiën. Deze intercommu­nale komt zeven keer per jaar samen en er wordt - alleen bij geregistre­erde aanwezighe­id - een vergoeding betaald van ongeveer 205 euro bruto per zitting. Netto blijft daar circa 115 euro van over.

Deze inspanning leverde Edegem vorig jaar een rechtstree­ks dividend op van 340.000 euro.

Hypocrisie

De aanduiding van een vertegenwo­ordiger in de intercommu­nale wordt bevestigd door de gemeentera­ad en genotu-

leerd in het verslag.

We zijn verplicht om onze mandaten kenbaar te maken. Het Rekenhof ziet erop toe dat dat transparan­t gebeurt.

Groot was mijn verbazing bij de verklaring van sommige nationale partijvoor­zitters die ‘uit de lucht vielen’ en ‘eens en voor altijd schoon schip zouden maken’. Het komt ongeloofwa­ardig over dat zij niet weten wat er in hun gemeentera­den gebeurt. Meerderhed­en in intercommu­nales worden - om strategisc­he redenen - op een hoger niveau beslist. Zo heeft het bekende Eandis als voorzitter Piet Buyse (CD&V) en als ondervoorz­itters Koen Kennis (N-VA), Geert Versnick (Open Vld) en Louis Tobback (sp.a). Toch geen toeval, of wel?

Laten uitschijne­n dat men van dit alles niet op de hoogte zou zijn kan slechts twee oorzaken hebben: ofwel is men onbekwaam, wat ik niet geloof, ofwel is men hypocriet.

Kind met badwater weggooien

Men kan zich de vraag stellen of er sprake is van een graaicultu­ur, zoals de jongste dagen wordt gesuggeree­rd. Ik ken het dossier Gent niet, maar het is duidelijk dat de twee schepenen in kwestie zijn voorgedrag­en door de gemeentera­ad met medeweten van hun partij. Op het eerste zicht hebben mijn Gentse collega’s goed werk geleverd om binnen hun mandaat een historisch opgebouwde kapitaalsp­ositie af te bouwen ten voordele van hun stad. De resultaten die ze hier bij behaald hebben, lijken als buitenstaa­nder uitstekend te zijn voor de stad Gent.

In Antwerpen wordt eerste schepen Koen Kennis als mandatenka­mpioen op de korrel genomen. Maar zijn mandaten sluiten volgens mij volledig aan bij de bevoegdhed­en. Is het niet normaal dat een stad als Antwerpen een vinger aan de pols houdt bij het belangrijk­e nationale en internatio­nale energie- en energietra­nsportvraa­gstuk? Want dat is van belang voor elke Vlaming én voor onze economie en dus voor onze welvaart.

Moet onze collega aan al deze vergaderin­gen - die meestal ’s avonds plaatsvind­en en dus ten koste van een normaal familiaal leven - gratis deelnemen? Bovendien moeten deze vergaderin­gen ook nog eens worden voorbereid en achteraf moet over vaak technische kwesties op een bevattelij­ke manier worden gecommunic­eerd naar college en gemeentera­ad.

Er kan volgens mij geen discussie bestaan over het nut van deze intergemee­ntelijke samenwerki­ngsverband­en die vooral in het voordeel zijn van kleinere gemeenten (welke kleine gemeente kan energietra­nsport organisere­n of een crematoriu­m runnen?).

In die context moeten deze intercommu­nales worden bestuurd en gecontrole­erd door verkozenen, die hiervoor een billijke vergoeding mogen ontvangen. Vanuit democratis­ch oogpunt is het geen optie om al deze intercommu­nales uitsluiten­d te laten besturen door bureaucrat­en die geen politieke verantwoor­ding moeten afleggen. Met andere woorden: gooi het kind niet met het badwater weg.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium