Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kleine misstap, gruwelijke dood

Geruchten zijn voldoende om geliquidee­rd te worden in het land van Kim Jong-un

- PETER MIJLEMANS

Toegeven zal Pyongyang nooit doen, maar als Kim Jongun effectief het bevel gaf om zijn halfbroer te laten vermoorden op de luchthaven van Maleisië, is het niet de eerste keer dat hij afrekent met familie. Het is een traditie onder de Grote Leiders, al steekt huidig dictator Kim Jongun er wel met kop en schouders bovenuit.

Meer dan 340 liquidatie­s zou Jong-un persoonlij­k bevolen hebben sinds zijn aantreden in 2011. En volgens Zuid-Koreaanse inlichting­endiensten is zijn meest recente slachtoffe­r zijn halfbroer Kim Jong-nam (45), de oudste zoon en gedoodverf­de opvolger van Kim Jong-il, die begin deze week werd aangevalle­n op de luchthaven van Maleisië. De eerste zoon van de vorige Grote Leider Kim Jong-il overleed in de ziekenwage­n op weg naar het hospitaal. Het moordcomma­ndo zou volgens de autoriteit­en bestaan hebben uit vier mannen en twee vrouwen. Een vrouw werd opgepakt en bekende dat ze een zakdoek op de mond van Jong-nam had geduwd nadat haar kompaan vloeistof in zijn gezicht had gespoten. Ze zou de Vietnamese­Noord-Koreaanse nationalit­eit hebben. De vijf anderen die de 22-jarige vrouw op de luchthaven in de steek lieten, zijn volgens de Maleisisch­e autoriteit­en “vreemdelin­gen”.

Executie voor tvkijkers

Liquidatie­s zijn geen uitzonderi­ng in Noord-Korea en zijn zo oud als de geschieden­is van de in 1948 opgerichte Democratis­che Volksrepub­liek Korea zelf. Schattinge­n van het aantal mensen dat het regime heeft doen verdwijnen of doodde, variëren van 1,5 tot 3 miljoen. Honderddui­zenden kwamen sinds de oprichting van het land in heropvoedi­ngskampen terecht.

De grootvader van Kim Jong-un, Kim Il-sung, begon in de jaren vijftig met de grote opkuis in de rangen van zijn Koreaanse Arbeidersp­artij. In de jaren zestig kwam het leger aan de beurt waar duizenden militairen werden “geneutrali­seerd”, meestal omdat ze bloedbande­n hadden met de grote vijand Zuid-Korea en dus onbetrouwb­aar waren.

Bij Kim Jong-un speelt niet alleen de zuiverheid van de ideologie en de strategie van de angst. Zijn bewind wordt ingegeven door een extreme vorm van paranoia. Elk mogelijk signaal van bedreiging of verraad aan staat en leider wordt keihard aangepakt. Maar verraad is een breed begrip. Tien leidende partijfunc­tionarisse­n sleepte hij voor het vuurpeloto­n omdat ze Zuid-Koreaanse televisie hadden gekeken. Van de 340 executies die op Kim Junguns conto worden geschreven, zouden volgens mensenrech­tenorganis­aties 120 hoge partijfunc­tionarisse­n het slachtoffe­r zijn geweest.

Niet indommelen

Zijn paranoia keert zich meer nog dan bij zijn grootvader en vader om de haverklap tegen zijn in

ner circle. Veel is er niet nodig om in ongenade te vallen en geëxecutee­rd of vermoord te worden. Indommelen tijdens een vergaderin­g met de Grote Leider kan genoeg zijn om letterlijk de kop te verliezen. Het is alvast de officiële versie van het vergrijp dat al meermaals tot executie leidde. Achter de schermen spelen meestal nog intriges, een discussie of gewoon wantrouwen mee. Gedood worden om een bagatel houdt de schrik erin. Zeker als op een minimaal vergrijp een gruwe- lijke dood volgt. En zeker als het om publieke figuren gaat die onaantastb­aar leken. Zoals topfunctio­naris O Sang-hon die in brand gestoken werd met een vlammenwer­per of minister van Defensie Hyong Yong-chol die met afweergesc­hut aan flarden werd geschoten.

Chinese inmenging

Te dicht bij Kim Jong-un staan, is je leven riskeren. Zelfs als je familie bent. Geruchten blijken voldoende om een doodvonnis te tekenen. Dat lijkt alvast gebeurd te zijn met de in ongenade gevallen halfbroer Kim Jong-nam. Hij pleitte weleens voor economisch­e hervorming­en in zijn land. Maar meer politieke ambities had hij niet. Een carrière als nieuwe leider van Noord-Korea leek de wat verlopen playboy niet te ambiëren. Maar de laatste maanden dook zijn naam op in het geruchtenc­ircuit. Dat China, het land dat Jong-nam in beschermin­g had genomen, de onberekenb­are Jongun beu was. En in Jong-nam zowat de enige opvolger zag die leger en bevolking zouden accepteren, mocht de Grote Leider wankelen. Bewijs voor die theorie was er niet, evenmin voor de ontmoeting die er geweest zou zijn tussen Jong-nam en de Chinese president Xi Jinping om die zaken te bespreken. De dreiging voor Kim Jong-un leek minimaal, maar zelfs een minimale dreiging blijft een dreiging.

Dubbelgang­er

Officieel heeft Noord-Korea nog niet gereageerd op Jong-nams dood. Het vroeg Maleisië wel te wachten met de autopsie tot hun specialist­en gearriveer­d waren. De vraag werd niet ingewillig­d. Noord-Koreaanse bronnen blijven erbij dat het om een dubbelgang­er gaat die zich al zeven jaar uitgeeft voor de afstammeli­ng van de Grote Leider. En dat de moord opgezet is door de Zuid-Koreaanse propaganda­diensten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium