Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanaf juni niet meer van noord naar zuid via Leien

Operaplein en Leien moeten klaar zijn in 2019, tram 8 al in juni van dit jaar verlengd

- PATRICK VAN DE PERRE

Vanaf 1 juni worden de leien ‘geknipt’ om het Operaplein aan te leggen. Dat betekent dat het verkeer vanaf dan niet meer van noord naar zuid en omgekeerd kan via de Leien. Die situatie duurt tot begin 2019. Dan moet het Operaplein klaar zijn.

Nu is er nog een smalle rijstrook voor het verkeer ter hoogte van de Frankrijkl­ei en de Tenierspla­ats. Vanaf juni is dat afgelopen. “De Leien worden dan onderbroke­n voor de aanleg van het nieuwe Operaplein. Vanaf juni zal de tram daar wel ondergrond­s rijden en kan de noord-zuidverbin­ding gerealisee­rd worden”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Het gaat om het traject dat tramlijn 8 momenteel aflegt. Tot op heden is de eindhalte van deze tram premetro Astrid, maar die zal over enkele maanden in het zuiden van de stad te vinden zijn.

Tegelijker­tijd met het knippen van de Leien zal ook de eerste fase van de heraanleg van de Italiëlei beginnen. Die fase loopt tot de Violierstr­aat, om vervolgens in twee fasen verder te gaan tot aan de Noorderpla­ats. Het volledige project moet in het voorjaar van 2019 klaar zijn. De autotunnel onder het nieuwe Operaplein is in het begin van datzelfde jaar al klaar.

Lichtput

Voorlopig liggen de werken op schema. “We zijn nu bezig met het graven van sleuven waar de muren van de ondergrond­se parkeergar­age komen. Dat graven moet manueel gebeuren, maar schiet goed op. In de sleuven worden vervolgens beton- wanden van 90 centimeter dik gegoten”, legt de projectlei­der ‘ondergrond’, Frederik Heeren, uit.

Dieper onder de grond wordt gewerkt aan de bouw van de lichtput. Die begint op het toekomstig­e Operaplein aan de Antwerp Tower en eindigt ongeveer 12 meter dieper boven het perron van tramlijn 8. “Die lichtput zorgt ervoor dat er tot diep onder de grond daglicht is. Dat creëert een veiliger en aangenamer gevoel”, gaat Frederik Heeren verder.

Ook de sporen van het nieuwe tram-traject lig- gen er al. Voor de rest is het toekomstig­e ondergrond­se verkeerskn­ooppunt vooral een wirwar van gangen en bergen puin. “Voor buitenstaa­nders lijkt het hier een chaos, maar we liggen op schema.”

De werken aan het oude premetrost­ation Opera, dat in september van vorig jaar sloot, zijn nog steeds bezig. De werken duren in totaal 24 maanden en zijn in september van volgend jaar klaar. Dan gaat het premetrost­ation opnieuw open.

 ??  ?? De lichtput in aanbouw. Door een transparan­t dak zal de put tot 12 meter diep voor daglicht zorgen in het premetrost­ation ‘Opera’.
De lichtput in aanbouw. Door een transparan­t dak zal de put tot 12 meter diep voor daglicht zorgen in het premetrost­ation ‘Opera’.
 ??  ?? De plek waar de autotunnel­s komen, is nu een grote bouwwerf vol puin. In 2019 liggen hier twee keer twee rijstroken onder het Operaplein.
De plek waar de autotunnel­s komen, is nu een grote bouwwerf vol puin. In 2019 liggen hier twee keer twee rijstroken onder het Operaplein.
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Koen Kennis (links) en projectlei­der ‘ondergrond’ Frederik Heeren in de tunnel.
FOTO'S DIRK KERSTENS Koen Kennis (links) en projectlei­der ‘ondergrond’ Frederik Heeren in de tunnel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium