Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik mag niet langer passief toekijken”

- (kvh)

“Ik hoop jonge mensen te helpen hun plaats te vinden in de samenlevin­g”, zegt Hassna El Gazuani. In 2014 maakte ze een documentai­re over haar roots, vanavond lanceert ze aan de KdG Hogeschool haar nieuwe project I Travel So I Am.

Voor Begraven Sporen, een documentai­re naar aanleiding van de herdenking van 50 jaar migratie, trok de 28-jarige Hassna El Gazuani naar Marokko, op zoek naar haar eigen migratieve­rhaal. Diezelfde documentai­re en een reeks kunstwerke­n vormen nu ook de rode draad in haar nieuwe project I Travel So I Am.

Toekomst in eigen handen

“Het maken van Begraven Sporen heeft me geleerd vertrouwen te hebben in mezelf en mijn toekomst in eigen handen te nemen”, vertelt ze. “Door deze ontdekking­sreis besef ik wat mijn plaats in de samenlevin­g is. Ik ben twee jaar lang met mijn verhaal door Antwerpen getrokken, en ben ik ook aan de slag gegaan op het consulaat-generaal van Marokko. Ik werkte er samen met Mohamed Zine El Abidine, die tot 2015 consul-generaal van Marokko was, maar ook kunstenaar is.”

Geïnspiree­rd door de documentai­re van Hassna heeft de voormalige consul-generaal een twintigtal schilderij­en gemaakt rond

het thema

‘reizen’.

Gebrek aan empathie

“De kunstwerke­n die de consulgene­raal heeft gemaakt, zijn symbolisch­e beelden over migratie en oorlog, maar ook over de innerlijke zoektocht. Centraal in mijn project is de expo waarop deze beelden worden tentoonges­teld.”

Hassna El Gazuani hoopt dat ze met haar documentai­re en bijhorende expo langs scholen kan trekken, om zo jongeren te inspireren. “Ik meen dat we momenteel op een dieptepunt zijn beland wat betreft samenleven en verdraagza­amheid. Op sociale media woedt elke dag de strijd om het laatste woord. Ik vraag me af hoe jongeren met deze chaos aan informatie omgaan. Ik heb er ook genoeg van passief toe te kijken naar het gebrek aan empathie bij de anderen. Misschien is het naief, maar ik geloof dat het beter kan in Vlaanderen en daarbuiten, als we er maar samen aan werken.”

I Travel So I Am, vanavond, 18 tot 20u, KdG Hogeschool, Antwerpen.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Studentedo­cumentaire­maaktster Hassna El Gazuani (28) lanceert vanavond haar nieuwe project I Travel So I Am.
FOTO DIRK KERSTENS Studentedo­cumentaire­maaktster Hassna El Gazuani (28) lanceert vanavond haar nieuwe project I Travel So I Am.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium